De Belgische fabrikant van luiers en maandverbanden Ontex meldt woensdag dat het voor dit jaar niet langer ebitda-groei (de winst voor belastingen, intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen) bij constante wisselkoersen verwacht. Er is in de vooruitzichten nu sprake van een 'stabiele'recurrente ebitda. Het bedrijf kondigt woensdag ook aan dat er een 'veelomvattend transformatieprogramma' komt om meer winst te maken en de waardecreatie te versnellen.

Ontex verwierp vorig jaar een overnamevoorstel van het investeringsfonds PAI Partners en kondigde toen aan te onderzoeken hoe extra waarde gecreëerd kan worden voor de aandeelhouders. Tijdens een investeerdersdag woensdag in Londen geeft het management daarover meer uitleg. Onder de naam 'Transform2Grow' lanceert Ontex een transformatieplan' dat 'stap voor stap onze operationele efficiëntie en commerciële manier van werken zal wijzigen', luidt het in een persbericht. Ontex wil zijn huidige leiderschapspositie versterken en tegelijk ook uitbreiden naar nieuwe branches en regio's. Het plan vergt een investering van 130 miljoen euro.

Ontex is wereldwijd actief en telt twintig productievestigingen. Het hoofdkantoor staat in Aalst en in Buggenhout en Eeklo heeft het bedrijf fabrieken waar honderden mensen werken. Die werknemers lijken niet te moeten vrezen voor hun job. Tijdens bijzondere ondernemingsraden heeft de directie wel aangekondigd dat er een herstructurering komt om de productie te verbeteren, maar volgens vakbond ACV zijn er geen ontslagen aangekondigd. 'Ze hebben gezegd dat er voor iedereen die wil en kan een plaats is bij Ontex', zegt ACV-vakbondsvrouw Evi Van Der Bracht. Ze zegt dat in de vestiging in Eeklo gesprekken zullen starten over hoe de hervormingen verder zullen verlopen.

'We zijn niet tegen een verbeterproces om de winst te verhogen', zegt Carl Declercq, die de ondernemingsraad in Buggenhout volgde. 'Maar als ik de boodschap vanuit het hoofdkwartier zie, gaat het duidelijk om het creëren van aandeelhouderswaarde. Wij zullen erover waken dat ook de werknemers er beter van worden', luidt het.

Beleggers kunnen de aankondigingen van woensdag alvast niet smaken. Het Bel20-aandeel stond een kwartier na beursopening al bijna 9 procent in het rood. Omstreeks 13u30 noteerde het aandeel een verlies van -11,5 procent tot 18,5 euro. Het Ontex-aandeel sloot de handelsdag uiteindelijk af met een fors verlies van 21,37 procent tot 16,45 euro.

De Belgische fabrikant van luiers en maandverbanden Ontex meldt woensdag dat het voor dit jaar niet langer ebitda-groei (de winst voor belastingen, intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen) bij constante wisselkoersen verwacht. Er is in de vooruitzichten nu sprake van een 'stabiele'recurrente ebitda. Het bedrijf kondigt woensdag ook aan dat er een 'veelomvattend transformatieprogramma' komt om meer winst te maken en de waardecreatie te versnellen.Ontex verwierp vorig jaar een overnamevoorstel van het investeringsfonds PAI Partners en kondigde toen aan te onderzoeken hoe extra waarde gecreëerd kan worden voor de aandeelhouders. Tijdens een investeerdersdag woensdag in Londen geeft het management daarover meer uitleg. Onder de naam 'Transform2Grow' lanceert Ontex een transformatieplan' dat 'stap voor stap onze operationele efficiëntie en commerciële manier van werken zal wijzigen', luidt het in een persbericht. Ontex wil zijn huidige leiderschapspositie versterken en tegelijk ook uitbreiden naar nieuwe branches en regio's. Het plan vergt een investering van 130 miljoen euro.Ontex is wereldwijd actief en telt twintig productievestigingen. Het hoofdkantoor staat in Aalst en in Buggenhout en Eeklo heeft het bedrijf fabrieken waar honderden mensen werken. Die werknemers lijken niet te moeten vrezen voor hun job. Tijdens bijzondere ondernemingsraden heeft de directie wel aangekondigd dat er een herstructurering komt om de productie te verbeteren, maar volgens vakbond ACV zijn er geen ontslagen aangekondigd. 'Ze hebben gezegd dat er voor iedereen die wil en kan een plaats is bij Ontex', zegt ACV-vakbondsvrouw Evi Van Der Bracht. Ze zegt dat in de vestiging in Eeklo gesprekken zullen starten over hoe de hervormingen verder zullen verlopen. 'We zijn niet tegen een verbeterproces om de winst te verhogen', zegt Carl Declercq, die de ondernemingsraad in Buggenhout volgde. 'Maar als ik de boodschap vanuit het hoofdkwartier zie, gaat het duidelijk om het creëren van aandeelhouderswaarde. Wij zullen erover waken dat ook de werknemers er beter van worden', luidt het.Beleggers kunnen de aankondigingen van woensdag alvast niet smaken. Het Bel20-aandeel stond een kwartier na beursopening al bijna 9 procent in het rood. Omstreeks 13u30 noteerde het aandeel een verlies van -11,5 procent tot 18,5 euro. Het Ontex-aandeel sloot de handelsdag uiteindelijk af met een fors verlies van 21,37 procent tot 16,45 euro.