Alle landen waar de groep actief is, "genereerden een positief resultaat", zo klinkt het voorbeurs. De winst werd mede opgedreven door eenmalige elementen in het slotkwartaal. De winst bleef wel onder de verwachtingen.

De analisten die KBC zelf polste, gingen uit van 3,03 miljard euro nettowinst over heel 2015 en 1,26 miljard euro in het slotkwartaal.

"Uitstekend resultaat"

In de laatste drie maanden van 2015 was KBC goed voor 862 miljoen euro nettowinst tegenover 473 miljoen euro een jaar eerder. De liquidatie van KBC Financial Holding dreef de winst op (765 mijoen), die anderzijds wel gedrukt werd door waardeverminderingen (344 miljoen) die bijna uitsluitend gerelateerd zijn aan activiteiten in Slovakije en Bulgarije.

CEO Johan Thijs is tevreden met het "uitstekend resultaat". "De onderliggende business floreerde, zoals blijkt uit de toegenomen kredietverlening en de groei van het beheerd vermogen en de verzekeringscontracten." Hij wijst ook onder meer op de kostenbeheersing bij de bank.

Voor 2016 wijst CEO Thijs wel op de aanhoudende lage rentevoeten die "een uitdaging voor de hele financiële sector blijven". "En de volatiliteit van de financiële markten vormt een uitdaging voor de provisie-inkomsten."

Zoals gekend, keert KBC geen dividend uit over 2015, waardoor er dus ook geen coupon moet betaald worden aan de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheidssteun werd eind vorig jaar, vijf jaar vroeger dan gepland, volledig terugbetaald. De federale staatssteun werd eind 2012 reeds volledig terugbetaald. (Belga/NS)

Alle landen waar de groep actief is, "genereerden een positief resultaat", zo klinkt het voorbeurs. De winst werd mede opgedreven door eenmalige elementen in het slotkwartaal. De winst bleef wel onder de verwachtingen. De analisten die KBC zelf polste, gingen uit van 3,03 miljard euro nettowinst over heel 2015 en 1,26 miljard euro in het slotkwartaal. In de laatste drie maanden van 2015 was KBC goed voor 862 miljoen euro nettowinst tegenover 473 miljoen euro een jaar eerder. De liquidatie van KBC Financial Holding dreef de winst op (765 mijoen), die anderzijds wel gedrukt werd door waardeverminderingen (344 miljoen) die bijna uitsluitend gerelateerd zijn aan activiteiten in Slovakije en Bulgarije. CEO Johan Thijs is tevreden met het "uitstekend resultaat". "De onderliggende business floreerde, zoals blijkt uit de toegenomen kredietverlening en de groei van het beheerd vermogen en de verzekeringscontracten." Hij wijst ook onder meer op de kostenbeheersing bij de bank. Voor 2016 wijst CEO Thijs wel op de aanhoudende lage rentevoeten die "een uitdaging voor de hele financiële sector blijven". "En de volatiliteit van de financiële markten vormt een uitdaging voor de provisie-inkomsten." Zoals gekend, keert KBC geen dividend uit over 2015, waardoor er dus ook geen coupon moet betaald worden aan de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheidssteun werd eind vorig jaar, vijf jaar vroeger dan gepland, volledig terugbetaald. De federale staatssteun werd eind 2012 reeds volledig terugbetaald. (Belga/NS)