Winkelketen CASA vraagt gerechtelijke reorganisatie aan

Archiefbeeld

CASA vraagt een gerechtelijke reorganisatie aan. De winkelketen wil zo “haar toekomst veiligstellen”, meldt het bedrijf dinsdag in een persbericht.

Ook CASA, een interieur- en decoratieketen, verwijst naar de coronacrisis. De COVID-19-pandemie heeft het ingezette herstel doorkruist dat was ingezet na een strategisch plan uit 2017. ‘CASA heeft daarom een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie ingediend die het bedrijf de nodige ademruimte moet bieden om de continuïteit van haar activiteiten opnieuw veilig te stellen.’ De keten wil zo met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen gaan, klinkt het nog.

Volgens het businessplan van 2017 was er nog een verlies voorzien in 2020 en 2021. Maar toen kwam corona. De keten was 2020 gestart met een 10 procent hogere omzet, klinkt het, maar de pandemie heeft een ‘stevige impact gehad’.

‘De 500 winkels dienden in de verschillende landen noodgedwongen tijdelijk de deuren te sluiten, waardoor de omzet is stilgevallen, met een dramatische impact op de kasstromen en de liquiditeitspositie van CASA.’ Omdat ondertussen de kosten doorliepen, bleek snel dat de continuïteit in het gedrang kwam, klinkt het. Daarom is een ‘aanzienlijke herschikking van de uitstaande schuld vereist’. Het bedrijf heeft er alle vertrouwen in dat het via een gerechtelijke reorganisatie de toekomst van de activiteiten kan waarborgen.

CASA telt een 500-tal winkels in acht landen. De keten van Belgische komaf is naast België ook actief in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Portugal, Italië en Spanje. De groep telde in 2019 ruim 3.100 medewerkers.

Vakbonden: ‘Geen sluitingen of afdankingen bij CASA’

Er komen geen winkelsluitingen of afdankingen van personeel bij de interieur- en decoratieketen CASA. Dat heeft de directie gezegd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zegt vakbondssecretaris Marc Jacobs ACV Puls.

CASA zoekt bij de rechtbank van Turnhout bescherming tegen zijn schuldeisers. De coronacrisis heeft het herstel dat was ingezet na een strategisch plan uit 2017, doorkruist, zo liet het bedrijf dinsdag weten. De omzet is stilgevallen en de continuïteit kwam in gevaar. ‘Men stuurt aan op een schuldherschikking’, zegt Jacobs.

‘Het is de bedoeling een volledige doorstart te maken.’ De vakbonden kregen te horen dat er ook al vers geld is gevonden, onder meer via privéfinanciering. ‘Wij vermoeden dat het erop neerkomt dat de familie Blokker een duit in het zakje doet’, zegt de vakbondsman. De Nederlandse ondernemersfamilie is eigenaar van het Belgische CASA. De directie probeert het personeel gerust te stellen, aldus Jacobs. ‘Maar als een onderneming in gerechtelijk akkoord gaat, kan je niet gerustgesteld zijn.’

De lonen en het vakantiegeld zijn wel correct uitbetaald. ‘En ze zeggen ook dat ze de nodige voorzieningen hebben om het personeel verder te betalen.’

Partner Content