Wie zijn de familiale aandeelhouders van KBC Groep?
Een van de fracties binnen het verbond van de referentieaandeelhouders van KBC Groep wordt gevormd door de families. Samen hebben ze 7,6 procent van de aandelen in handen. Om welke families gaat het? En wie zijn de uitstappers? Een overzicht.
De families achter KBC Groep
– Familie Bosteels. Textielondernemers uit Aalst, vooral bekend als fabrikant van nylonkousen en panty’s onder de merknaam du Parc. In 2001 ging het bedrijf failliet; het merk du Parc is vandaag in handen van de Nederlandse holding Nedac Sorbo Mascot.
– Familie Bostoen. De Gentse familie achter de onderneming Christeyns, een producent van middelen voor industriële reiniging en desinfectie. Gedelegeerd bestuurder Alain Bostoen (48) was kandidaat-Trends Manager van het Jaar 2015 en is bestuurder bij KBC Groep sinds 2012, in opvolging van zijn vader Paul. Met circa twee miljoen aandelen is ze een van de belangrijkste families.
– Familie Debaillie. Uit Roeselare, met het gelijknamige veevoederbedrijf en De Brabander Voeders. Luc Debaillie was tot 2010 bestuurder bij KBC Groep, en heeft ook een 46 procentbelang in Westvlees Groep, de Belgische marktleider in varkensvlees.
– Familie Donck. Vooral bekend door de zeer discrete Frank Donck en de investeringsgroep NV 3 D, gecontroleerd door de families Donck en Desimpel. Vader Jef Donck maakte fortuin in de zuivelindustrie, en kocht daarmee een belang in Kredietbank. Frank Donck (53) heeft een verleden als investeringsmanager bij KBC Private Equity en als voorzitter van de telecomspeler Telenet. De families controleren 2,6 miljoen aandelen van KBC Groep. Frank Donck is er bestuurder sinds 2003.
– Familie Konings. Pierre Konings is een topmanager bij KBC Asset Management, vooral actief met investeringsdossiers.
– Familie Leysen. Thomas Leysen (57) is voorzitter van de raad van bestuur van KBC Groep, maar als onafhankelijk bestuurder geen lid van het aandeelhouderssyndicaat. Zijn zussen Betina en Sabina zijn dat wél, via de Nederlandse stichting SAK Agev.
– Familie Merckx. De nazaten van Jan Merckx, voormalig journalist bij ‘t Pallieterke, en oprichter en voorzitter van de raad van bestuur VTM.
– Familie Orlent. Robert Orlent was de stichter en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Watersport. Hij schonk Nieuwpoort een standbeeld met een blauwvoet. ‘Een groet aan deze blauwvoet, symbool voor Vlaamse vrijheid, behoedt zeevarenden voor onheil’, luidt het onderschrift.
– Familie Poulussen. De Kempense entrepreneur Wim Poulussen (77) richtte in 1983 Fitraco op. De onderneming verhuurt grote constructies en attracties voor pretparken. In 1996 werd Fitraco gekocht door KBC Lease. Later werd Wim Poulussen voorzitter van de raad van bestuur van de vastgoedvennootschappen Almafin en City Hotels.
– Familie Rommel. ( spreek uit: Rommél). Jos Rommel (76) is een oogarts uit Roeselare en was voorzitter van de raad van bestuur van Brinvest. Dat was de verankeringsholding boven de Bank van Roeselare, die in 1998 werd opgenomen in de fusiegroep KBC. Zijn vader Joseph was een van de medeoprichters van Bank van Roeselare.
– Familie Roussis-Van Gorp. De Kempense familie is met ruim 4,4 miljoen KBC Groep-aandelen na de familie Vlerick de grootste familiale aandeelhouder. Theo Roussis (65), van Griekse afkomst, is de schoonzoon van Raf Van Gorp, de oprichter van Ravago. De onderneming uit Arendonk groeide in een halve eeuw tot een wereldleider in kunststoffen. Theo Roussis werd in 1997 bestuurder bij de Kredietbank, en is nog altijd bestuurder bij KBC Groep.
– Familie Santens. De afstammelingen van Marc Santens, de in maart overleden textielbaron uit Oudenaarde. Marc Santens is een van de mentoren van Philippe Vlerick. Hij was de broer van Hilda Santens, de moeder van de echtgenote van Philippe Vlerick.
– Familie Stuyck. Jacobus Stuyck (73) is een specialist in anatomopathologie, en bestuurder en aandeelhouder bij Dumaplast, een producent in Maldegem van wand-, plafond- en vloerbekleding in pvc.
– Familie Van Bauwel. De nazaten van Leo Van Bauwel, stichter van de gelijknamige beursvennootschap. De in 2015 overleden Leo Van Bauwel was een bekende figuur in de Antwerpse wereld van beleggingsvennootschappen en beursmakelaars. De familie controleert ruim een miljoen KBC Groep-aandelen.
– Familie Vandamme. Telgen van de Brugse CVP-burgemeester Pierre Vandamme. Hij was de gangmaker achter de haven van Zeebrugge. Zijn kleinzonen Peter en Vik (de aandeelhouders) zijn vooral actief in de kunst.
– Familie Van Dyck. Aandeelhouder sinds 1943, via een huwelijk met de beddenfabrikantenfamilie Mertens. Baron Eugène Van Dyck leidde decennia Bell Telephone (vandaag Nokia) in Antwerpen.
– Familie Van Holsbeeck. Een West-Vlaamse artsenfamilie. Kristo Van Holsbeeck (57) heeft een verleden als fusie- en overnamemanager bij KBC Groep. Vandaag aandeelhouder en medezaakvoerder van MNA, een specialist in fusies en overnames.
– Familie Van Houtte. Hendrik Van Houtte (88) is een chirurg uit Tielt. Ook zijn echtgenote Cecile Colle (89) komt uit een chirurgenfamilie. Zijn schoonzoon John Dubaere (61) controleert de onderneming Omexco uit Heverlee, een wereldleider in luxemuurtextiel. De familie bezit bijna een miljoen aandelen in KBC Groep.
– Familie Vlerick. De West-Vlaamse familie rond Trends Manager van het Jaar 2006 Philippe Vlerick (63) controleert ruim 5 miljoen KBC Groep-aandelen en is de grootste aandeelhouder onder de families. Zijn oom André Vlerick stond mee aan de wieg van Kredietbank. Hij was de oprichter van Vlerick Business School en een spilfiguur in de uitbouw van het naoorlogse Vlaamse economische weefsel. “Philippe is de zoon die André Vlerick nooit heeft gehad. André was de mentale goeroe van zijn neef”, schrijft Trends-journalist Alain Mouton in Vlerick Boys.
De uitgestapte families
Sinds 2005 kromp het aantal familiale aandelen in het syndicaat met ruim een vierde: van 42,7 miljoen naar 31,1 miljoen aandelen. Een overzicht van de uitstappers.
– Familie Collin. De meest opmerkelijke verkoper. Fernand Collin senior en junior (‘Wannes’) waren vanaf de jaren dertig tot de eeuwwisseling de spilfiguren van de familiale verankering. Fernand senior leerde de Vlaming pudding eten met zijn onderneming Imperial Products. Met de verkoop daarvan verstevigde hij zijn belang in Kredietbank. Fernand sr. was de voorzitter van het directiecomité van Kredietbank van 1938 tot 1973, en oprichter en bezieler van het aandeelhouderssyndicaat. Zoon ‘Wannes’ nam zijn rol over en was tot 1998 de spilfiguur van de familiale verankeraars achter KBC Groep. Philippe Vlerick nam de fakkel over. Fernand jr. vond geen geschikte opvolger in zijn familie. Bovendien werd de fusie van Imperial Invest met Concentra, de holding boven Het Belang van Limburg, een financieel fiasco. De familieholding had in 2000 nog het grootste pakket aandelen van alle families. Nauwelijks vier jaar later was het gros van die aandelen verkocht. Vandaag zijn nog enkele telgen aandeelhouder, met een vrij beperkt aantal.
– Familie Debaillie-Cambien. Frans Debaillie is een chirurg uit Kortrijk. Hij was getrouwd met Annie Cambien, dochter van Victor Cambien, een van de medeoprichters van Kredietbank en ondervoorzitter in de jaren dertig.
– Familie Sabbe. Cathy Sabbe, een zus van de zakenman (Lidl België) en politicus Ivan Sabbe, was aandeelhouder. Een andere zus, Sylvia, is sinds eind 2008 verwikkeld in een juridisch dispuut met KBC Ancora, over de aankoop van KBC Groep-aandelen in 2007. De monoholding boven de bank-verzekeraar trok voor de rechtbank van eerste aanleg aan het langste eind.
– Familie Tytgadt. De Brugse zakenfamilie achter Belgische Betonmaatschappij, in 2004 verkocht aan Besix. De familie raakte verdeeld door interne twisten. Tytgadt verdween uit het aandeelhouderssyndicaat, maar behoudt de KBC Groep-aandelen in de familiale holding NV Sinfonia Investments. Alain Tytgadt was tot augustus 2014 bestuurder bij KBC Groep.
– Familie Van Waeyenberge. De Vlaamse familie uit Dilbeek achter de holding De Eik kreeg rake klappen met de bankencrisis, en trok zich terug uit de sector. De vennootschap NV Cultura Fonds bundelde het belang in KBC Groep en slikte in het boekjaar 2008 uitzonderlijke kosten van 152 miljoen euro.
– Familie Wauters. Luc Wauters (88) was Kredietbank-topman van 1960 tot 1990. Zijn zoon Dirk Wauters (63) was van 2007 tot 2009 gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep VRT.
KBC blijft de bank van hier
KBC Groep is altijd Vlaams geweest en blijft dat ook. De coöperatie Cera/KBC Ancora en MRBB, de holding boven de Boerenbond, hebben in Leuven hun hoofdkantoor en een sterk Vlaams profiel.
Ook onder de familiale aandeelhouders zijn de Franstaligen schaars. Uit het Groothertogdom Luxemburg komt de familie Muller van de industriële maalderij Les Moulins de Kleinbettingen. De familie is ook eigenaar van de Luxemburgse bakkerijketen Fischer.
De opvallendste Franstalige aandeelhouder is de familie Du Monceau de Bergendal. Evelyne Janssen (67) is een van de topspelers in de Franstalige bourgeoisie, als nicht van de voormalige captain of industry Daniel Janssen, en ankeraandeelhouder bij bolwerken als Sofina, Solvay en UCB. Bij de geneesmiddelentopper is ze voorzitter van de raad van bestuur. De familie heeft een controlebelang in UCB via de holding Financière de Tubize. Haar echtgenoot Diego du Monceau de Bergendal was in de jaren negentig de topman van de distributiereus GIB Groep. De familie bezit een aardig pakket van ruim één miljoen KBC Groep-aandelen.
Drie fracties spreken met één stem
Het verbond van de referentieaandeelhouders – het ‘syndicaat’ – van KBC Groep bestaat uit drie fracties: de families, Cera en KBC Ancora, en MRBB. Cera is een coöperatie met bijna 400.000 vennoten. Het heeft op zijn beurt een controlebelang (53%) in KBC Ancora. Die beursgenoteerde holding heeft enkel aandelen in KBC Groep. MRBB, of Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond, is de financiële poot van ‘s lands machtigste landbouwersvereniging. Geen enkele partij heeft een blokkeringsminderheid. “Geen enkele fractie kan haar wil opleggen”, legt Philippe Vlerick uit. “We komen ook gewoon goed overeen. Het woord consensus is geen goede omschrijving. Door de uitwisseling van ideeën komt we tot nieuwe inzichten. Dat verrijkt de besluitvorming.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
KBC Groep
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Dienstverlening voor bedrijven en kantoren, bedrijvencentra