Het aantal sterrenrestaurants in België steeg tussen 2001 en 2012 van 80 naar 107 (+34%). In die periode steeg het aantal sterrenrestaurants in West-Vlaanderen van 14 naar 22 (+57%). De kustprovincie mag volgens het WES dan ook de titel opeisen van de culinaire nummer één van ons land.

Daarbij kroont de regio Brugge-Oostkust zich tot de geografische markteider met 14 toprestaurants (samen goed voor 20 sterren). De blikvangers daar zijn Karmeliet en Hertog Jan, allebei gevestigd in Brugge.

Het WES peilde ook naar de financiële gezondheid van de sterrenrestaurants. De 22 West-Vlaamse sterrenrestaurants genereren een brutomarge van 9 miljoen euro en hebben samen circa 250 personeelsleden. Tussen 2008 en 2010 investeerden zij ook fors (8,5 miljoen euro). Het WES komt ook tot de conclusie dat de sterrenrestaurants doorgaans een stuk beter scoren dan de doorsneerestaurants, in zowel omzet, tewerkstelling als investeringsniveau).

Blijkbaar is er ook een positieve correlatie tussen het aantal sterren en de bedrijfsresultaten. Een garantie op succes is er echter niet, want 5 van de 22 West-Vlaamse sterrenrestaurants kampten eind 2010 met een negatief vermogen en drie restaurants boekten in dat jaar rode cijfers. (K.C.)

Het aantal sterrenrestaurants in België steeg tussen 2001 en 2012 van 80 naar 107 (+34%). In die periode steeg het aantal sterrenrestaurants in West-Vlaanderen van 14 naar 22 (+57%). De kustprovincie mag volgens het WES dan ook de titel opeisen van de culinaire nummer één van ons land. Daarbij kroont de regio Brugge-Oostkust zich tot de geografische markteider met 14 toprestaurants (samen goed voor 20 sterren). De blikvangers daar zijn Karmeliet en Hertog Jan, allebei gevestigd in Brugge. Het WES peilde ook naar de financiële gezondheid van de sterrenrestaurants. De 22 West-Vlaamse sterrenrestaurants genereren een brutomarge van 9 miljoen euro en hebben samen circa 250 personeelsleden. Tussen 2008 en 2010 investeerden zij ook fors (8,5 miljoen euro). Het WES komt ook tot de conclusie dat de sterrenrestaurants doorgaans een stuk beter scoren dan de doorsneerestaurants, in zowel omzet, tewerkstelling als investeringsniveau). Blijkbaar is er ook een positieve correlatie tussen het aantal sterren en de bedrijfsresultaten. Een garantie op succes is er echter niet, want 5 van de 22 West-Vlaamse sterrenrestaurants kampten eind 2010 met een negatief vermogen en drie restaurants boekten in dat jaar rode cijfers. (K.C.)