West-Vlaamse bank CKV haalt 300 miljoen euro op via spaarplatform Savedo

CEO Rudi Deruytter © Emy Elleboog
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De West-Vlaamse bank CKV heeft 300 miljoen euro spaargeld aangetrokken via het online platform Savedo. Met dat geld financiert CKV de overname van de Franse portefeuille woonkredieten van Record Bank.

CKV Spaarbank verwierf zopas de woonkredieten van ING-dochter Record Bank in Frankrijk voor 220 miljoen euro. CKV aasde al een tijdje op die portefeuille omdat ze de bank de kans biedt te groeien en activiteiten in Frankrijk te ontwikkelen. De overnameprijs ligt dan ook iets boven de reële waarde.

Opmerkelijk is dat CKV de overname financierde door spaargeld op te halen via het fintech-bedrijf Savedo. Op amper drie maanden tijd vloeide er op die manier 300 miljoen euro naar CKV. Vooral Nederlandse en Duitse spaarders plaatsten hun geld op een termijnrekening van CKV die via het Savedo-platform in de markt gezet werd.

Savedo is een spaarplatform voor consumenten, met de hoofdzetel in Duitsland, dat spaar- en termijnrekeningen van verschillende Europese banken aanbiedt. Op die manier kunnen particulieren ingaan op buitenlandse opportuniteiten die toelaten hun spaargeld tegen een hogere rente voor een bepaalde periode vast te zetten. Savedo is vooral actief in Duitsland, Nederland en Oostenrijk, en heeft daar intussen een belangrijk netwerk van spaarders opgebouwd.

Dat CKV in geen tijd 300 miljoen euro wist aan te trekken, lag volgens CEO Rudi Deruytter aan een combinatie van factoren. In de eerste plaats bood CKV een mooie rentevoet van 1,85 procent op vijf jaar.

Bovendien geniet de bank op het Savedo-platform van de AA-landenrating van België, terwijl andere aanbieders (vooral banken uit Oost- en Zuid-Europa) het met een lagere rating moeten doen. Dat is belangrijk omdat de investering per klant en per bank tot 100.000 euro gedekt wordt door het depositogarantiestelsel.

“Via Savedo plaatsten spaarders gemiddeld 75.000 euro bij CKV”, vertelt Deruytter. “Velen kozen er ook voor om hun geld voor een langere periode vast te zetten, gemiddeld op 4 jaar. Dat komt overeen met de gemiddelde looptijd van de kredieten in de overgenomen portefeuille, waardoor activa en passiva netjes op elkaar afgestemd zijn.”

Deruytter is zeer te spreken over de samenwerking met Savedo: “Het was voor ons veruit de snelste en goedkoopste financieringsvorm”. In België hanteert de bank uit Waregem een aantrekkelijke rente van 0,75 procent op zijn spaarrekening. Die actie blijft lopen. “Bij Savedo zijn we wat op de rem gaan staan. Daar bieden we nu nog 1,10 procent op vijf jaar.”

Door de overname van de Franse portefeuille woonkredieten stijgt het balanstotaal van CKV van 600 miljoen naar 800 miljoen euro. De komende jaren wil Deruytter verder groeien in Frankrijk.

CKV gaat er, via een aantal makelaars, specifieke types van woonkredieten in bepaalde regio’s aanbieden. Dat zou dit jaar al een productie van nieuwe leningen ten belope van 35 miljoen euro moeten opleveren. In België haalt CKV een kredietproductie van 120 miljoen euro.

CKV Spaarbank realiseerde vorig jaar een nettowinst van 11,5 miljoen euro, tegenover 10,9 miljoen euro in 2016. Dit jaar zullen de overname in Frankrijk en de verbouwingswerken aan de zetel in Waregem op het resultaat drukken, zegt Deruytter. Maar vanaf 2019 zou de bank de vruchten van haar groei moeten plukken. “We mikken op een winsttoename met 25 procent in 2019”, aldus de CEO van CKV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content