Werknemers van de fabriek van bandenproducent Goodyear in het Noord-Franse Amiens gijzelen twee directeurs in een vergaderzaal, als protest tegen de geplande sluiting van de site.

De productie- en de personeelsdirecteur worden sinds maandag gegijzeld in een vergaderzaal. Volgens de vakbond krijgen ze eten en drinken, kunnen ze communiceren met hun familie en zijn ze vrij om zich binnen de fabriek te bewegen. Ze mogen evenwel niet de fabriek verlaten.

Onderhandelen

Een vakbondsafgevaardigde van CGT, de grootste vakbond in Frankrijk, zegt dat de twee directeurs gegijzeld blijven tot er garanties zijn dat er echte onderhandelingen zullen starten over ontslagvergoedingen. Goodyear zegt dat er niet zal worden onderhandeld zolang beide toplui niet worden vrijgelaten. De Franse werkgeversorganisatie Medef noemt de praktijk van de vakbond 'onaanvaardbaar'.

Het is niet ongewoon in Frankrijk dat boze werknemers hun directie gijzelen. Onder meer bij Caterpillar, 3M en Sony werden in het verleden al directieleden voor bepaalde tijd opgesloten.

Sluiting

Goodyear kondigde de sluiting van de fabriek in Amiens aan begin 2013. Er werken 1.173 mensen. (Belga/KVDA)

Werknemers van de fabriek van bandenproducent Goodyear in het Noord-Franse Amiens gijzelen twee directeurs in een vergaderzaal, als protest tegen de geplande sluiting van de site. De productie- en de personeelsdirecteur worden sinds maandag gegijzeld in een vergaderzaal. Volgens de vakbond krijgen ze eten en drinken, kunnen ze communiceren met hun familie en zijn ze vrij om zich binnen de fabriek te bewegen. Ze mogen evenwel niet de fabriek verlaten. Onderhandelen Een vakbondsafgevaardigde van CGT, de grootste vakbond in Frankrijk, zegt dat de twee directeurs gegijzeld blijven tot er garanties zijn dat er echte onderhandelingen zullen starten over ontslagvergoedingen. Goodyear zegt dat er niet zal worden onderhandeld zolang beide toplui niet worden vrijgelaten. De Franse werkgeversorganisatie Medef noemt de praktijk van de vakbond 'onaanvaardbaar'. Het is niet ongewoon in Frankrijk dat boze werknemers hun directie gijzelen. Onder meer bij Caterpillar, 3M en Sony werden in het verleden al directieleden voor bepaalde tijd opgesloten. Sluiting Goodyear kondigde de sluiting van de fabriek in Amiens aan begin 2013. Er werken 1.173 mensen. (Belga/KVDA)