De arbeiders en bedienden bij ArcelorMittal in Luik hebben unaniem het sociaal plan van de directie verworpen.

De arbeiders en bedienden bij ArcelorMittal in Luik hebben unaniem het sociaal plan van de directie verworpen. Dat betekent dat een 24 urenstaking werd opgestart, die dinsdag om 14.00 uur afloopt.

Het sociaal plan dat werd voorgesteld door de directie kwam er in het kader van de aangekondigde sluiting van de warme lijn in Luik. "Het plan is compleet onvoldoende. Het personeel heeft er genoeg van", aldus David Camerini van de christelijke vakbond.

De vakbondsman wil dat er wordt onderhandeld met de Europese directie om tot een oplossing te komen. Volgens Camerini wordt een actieplan opgesteld en volgen er mogelijk hardere acties door het personeel.

De directie van haar kant gaf maandag weinig bemoedigende prognoses mee. In 2013 wordt de toestand nog 'nog somberder' dan in 2012 voor de activiteiten, waaronder ook de hoogovens in Luik vallen. Die waarschuwing kregen de vakbonden vanuit een bijzondere ondernemingsraad in Parijs te horen. Tijdens die ondernemingsraad werd de economische en industriële toestand in de businessdivisie 'Noord' besproken

Die divisie omvat elf hoogovens, waarvan er momenteel vijf stil liggen: twee in Luik, twee in Florange (departement Moselle) en één in Duinkerke (departement Nord). Bij de zes actieve zijn ook de twee hoogovens van ArcelorMittal Gent (het vroegere Sidmar) meegerekend. (Belga/BO)

De arbeiders en bedienden bij ArcelorMittal in Luik hebben unaniem het sociaal plan van de directie verworpen.De arbeiders en bedienden bij ArcelorMittal in Luik hebben unaniem het sociaal plan van de directie verworpen. Dat betekent dat een 24 urenstaking werd opgestart, die dinsdag om 14.00 uur afloopt. Het sociaal plan dat werd voorgesteld door de directie kwam er in het kader van de aangekondigde sluiting van de warme lijn in Luik. "Het plan is compleet onvoldoende. Het personeel heeft er genoeg van", aldus David Camerini van de christelijke vakbond. De vakbondsman wil dat er wordt onderhandeld met de Europese directie om tot een oplossing te komen. Volgens Camerini wordt een actieplan opgesteld en volgen er mogelijk hardere acties door het personeel. De directie van haar kant gaf maandag weinig bemoedigende prognoses mee. In 2013 wordt de toestand nog 'nog somberder' dan in 2012 voor de activiteiten, waaronder ook de hoogovens in Luik vallen. Die waarschuwing kregen de vakbonden vanuit een bijzondere ondernemingsraad in Parijs te horen. Tijdens die ondernemingsraad werd de economische en industriële toestand in de businessdivisie 'Noord' besprokenDie divisie omvat elf hoogovens, waarvan er momenteel vijf stil liggen: twee in Luik, twee in Florange (departement Moselle) en één in Duinkerke (departement Nord). Bij de zes actieve zijn ook de twee hoogovens van ArcelorMittal Gent (het vroegere Sidmar) meegerekend. (Belga/BO)