Uit cijfers van het ministerie van Arbeid blijkt dat er in de VS in november 178.000 banen werden gecreëerd, terwijl het werkloosheidspercentage gedaald is van 4,9 procent in oktober tot 4,6 procent in november.

De banengroei in oktober werd echter neerwaarts herzien tot 142.000 tegenover een eerder gemelde 161.000. Economen hadden voor november gemiddeld op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerekend.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Later deze maand houdt de Fed een beleidsvergadering, en de markten gaan er nu al van uit dat de rente zal worden verhoogd. Het zou overigens voor het eerst in een jaar tijd zijn dat de Amerikaanse rente wordt verhoogd.

"Dit was de laatste horde op weg naar een renteverhoging in december", aldus Luke Bartholomew, investment manager bij Aberdeen Asset Management. De volgende beleidsvergadering van de Feral Reserve vindt plaats op 13 en 14 december.

Fed-voorzitter Janet Yellen liet vorige maand optekenen dat de rente 'vrij snel' zou kunnen worden verhoogd, rekening houdend met de 'sterke prestaties' van de Amerikaanse economie. Uit recente cijfers blijkt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal van dit jaar op jaarbasis gegroeid is met 3,2 procent. (BBC/BO)

Uit cijfers van het ministerie van Arbeid blijkt dat er in de VS in november 178.000 banen werden gecreëerd, terwijl het werkloosheidspercentage gedaald is van 4,9 procent in oktober tot 4,6 procent in november. De banengroei in oktober werd echter neerwaarts herzien tot 142.000 tegenover een eerder gemelde 161.000. Economen hadden voor november gemiddeld op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerekend.De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Later deze maand houdt de Fed een beleidsvergadering, en de markten gaan er nu al van uit dat de rente zal worden verhoogd. Het zou overigens voor het eerst in een jaar tijd zijn dat de Amerikaanse rente wordt verhoogd."Dit was de laatste horde op weg naar een renteverhoging in december", aldus Luke Bartholomew, investment manager bij Aberdeen Asset Management. De volgende beleidsvergadering van de Feral Reserve vindt plaats op 13 en 14 december. Fed-voorzitter Janet Yellen liet vorige maand optekenen dat de rente 'vrij snel' zou kunnen worden verhoogd, rekening houdend met de 'sterke prestaties' van de Amerikaanse economie. Uit recente cijfers blijkt dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal van dit jaar op jaarbasis gegroeid is met 3,2 procent. (BBC/BO)