"We zijn met te veel en de lonen zijn te hoog," aldus topbankier Gorman in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. "Als aandeelhouder ben ik het eens met de andere aandeelhouders die vinden dat de bankensector overbetaald wordt," verduidelijkt hij.

Via de zelfkritiek op de bankensector die Gorman in het interview met de Britse zakenkrant etaleert, bevestigt de topbankier het besparingsplan dat eerder al bekend raakte. Bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley sneuvelen er 4.000 banen - of 7 procent van het personeelsbestand - en wordt er volgend jaar gesnoeid in de lonen en de bonussen.

De voorbije jaren werd het aandeel van de lonen in de omzet al teruggebracht van 62 procent in 2009 naar 50 procent in 2011. Voor Gorman is dat onvoldoende.

Gorman wijt de hoge lonen aan een 'perverse logica' op Wall Street. De bankier maakt de som: toen de inkomsten stegen, bleef het aandeel van de lonen ten opzichte van de omzet stabiel. Toen de inkomsten daalden, steeg het aandeel van de lonen. Banken volgen die logica omdat ze vrezen hun getalenteerd personeel (aan de concurrentie) te verliezen, luidt het. Gorman volgt een andere logica: de verloning daalt, omdat het aantal werknemers afneemt.

Hoewel Morgan Stanley stevig in de kosten gaat snoeien, zal de grootbank zich tevreden moeten stellen met een veel bescheidener rendement op eigen vermogen (return on equity) dan voor de crisis (23 procent) het geval was. "Op dit moment halen we 5 procent en binnenkort mogelijk zelfs 10 procent, maar de vraag of we ooit terugkeren naar het peil van de gloriedagen is nu niet aan de orde," aldus Gorman. (BO/Belga/FT)

"We zijn met te veel en de lonen zijn te hoog," aldus topbankier Gorman in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. "Als aandeelhouder ben ik het eens met de andere aandeelhouders die vinden dat de bankensector overbetaald wordt," verduidelijkt hij.Via de zelfkritiek op de bankensector die Gorman in het interview met de Britse zakenkrant etaleert, bevestigt de topbankier het besparingsplan dat eerder al bekend raakte. Bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley sneuvelen er 4.000 banen - of 7 procent van het personeelsbestand - en wordt er volgend jaar gesnoeid in de lonen en de bonussen. De voorbije jaren werd het aandeel van de lonen in de omzet al teruggebracht van 62 procent in 2009 naar 50 procent in 2011. Voor Gorman is dat onvoldoende.Gorman wijt de hoge lonen aan een 'perverse logica' op Wall Street. De bankier maakt de som: toen de inkomsten stegen, bleef het aandeel van de lonen ten opzichte van de omzet stabiel. Toen de inkomsten daalden, steeg het aandeel van de lonen. Banken volgen die logica omdat ze vrezen hun getalenteerd personeel (aan de concurrentie) te verliezen, luidt het. Gorman volgt een andere logica: de verloning daalt, omdat het aantal werknemers afneemt.Hoewel Morgan Stanley stevig in de kosten gaat snoeien, zal de grootbank zich tevreden moeten stellen met een veel bescheidener rendement op eigen vermogen (return on equity) dan voor de crisis (23 procent) het geval was. "Op dit moment halen we 5 procent en binnenkort mogelijk zelfs 10 procent, maar de vraag of we ooit terugkeren naar het peil van de gloriedagen is nu niet aan de orde," aldus Gorman. (BO/Belga/FT)