De ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde namelijk dat de vroegere Fortis-groep zich op sommige vlakken schuldig maakte aan wanbeleid.

Misleidende informatie

Fortis bracht volgens de rechter onder meer misleidende berichten naar buiten over de situatie van de bank eind september 2008. Daarnaast lichtte het concern beleggers niet goed voor over de gevolgen van de maatregelen die moesten worden genomen om de solvabiliteit van de bank te verbeteren. De bank paste zijn plannen niet op tijd aan de verslechterde omstandigheden aan en gaf te laat informatie over tegenvallers. Ook werd te lang volgehouden dat het dividendbeleid niet zou worden gewijzigd.

Fortis kwam in de periode 2007-2008 ernstig in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis.

VEB

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid vast te stellen door het Fortisbestuur in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot die nationalisatie op 3 oktober 2008. Volgens de vereniging heeft Fortis beleggers systematisch op het verkeerde been gezet ten aanzien van de financiële situatie van het concern.

De rechter geeft de VEB - volgens directeur Jan Maarten Slagter - uiteindelijk bij zeven van de tien klachten gelijk.

Ageas in beroep

In een reactie meldt Ageas akte te hebben genomen van de uitspraak van de ondernemingskamer. Volgens de verzekeraar is er voor het uitbrengen van een bod op ABN Amro door Fortis, en voor de afschrijvingen op de portefeuille gestructureerde kredieten eind september 2008, evenwel geen sprake van wanbeleid. "Vermits Ageas het niet eens is met alle besluiten van deze beschikking, zal zij een beroep voorbereiden bij de Hoge Raad in Nederland", luidt het. Een vraag tot schadevergoeding is voorlopig nog niet aan de orde. (Belga/BO)

De ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde namelijk dat de vroegere Fortis-groep zich op sommige vlakken schuldig maakte aan wanbeleid. Misleidende informatieFortis bracht volgens de rechter onder meer misleidende berichten naar buiten over de situatie van de bank eind september 2008. Daarnaast lichtte het concern beleggers niet goed voor over de gevolgen van de maatregelen die moesten worden genomen om de solvabiliteit van de bank te verbeteren. De bank paste zijn plannen niet op tijd aan de verslechterde omstandigheden aan en gaf te laat informatie over tegenvallers. Ook werd te lang volgehouden dat het dividendbeleid niet zou worden gewijzigd. Fortis kwam in de periode 2007-2008 ernstig in de problemen door de overname van delen van ABN Amro en de escalatie van de financiële crisis. VEBDe Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vroeg de Ondernemingskamer in 2010 wanbeleid vast te stellen door het Fortisbestuur in de periode vanaf de overname van ABN Amro tot die nationalisatie op 3 oktober 2008. Volgens de vereniging heeft Fortis beleggers systematisch op het verkeerde been gezet ten aanzien van de financiële situatie van het concern. De rechter geeft de VEB - volgens directeur Jan Maarten Slagter - uiteindelijk bij zeven van de tien klachten gelijk. Ageas in beroepIn een reactie meldt Ageas akte te hebben genomen van de uitspraak van de ondernemingskamer. Volgens de verzekeraar is er voor het uitbrengen van een bod op ABN Amro door Fortis, en voor de afschrijvingen op de portefeuille gestructureerde kredieten eind september 2008, evenwel geen sprake van wanbeleid. "Vermits Ageas het niet eens is met alle besluiten van deze beschikking, zal zij een beroep voorbereiden bij de Hoge Raad in Nederland", luidt het. Een vraag tot schadevergoeding is voorlopig nog niet aan de orde. (Belga/BO)