Walmart, dat 1,3 miljoen werknemers telt in de VS, heeft geen goede reputatie inzake verloning, werkomstandigheden of relaties met vakbonden. De onderbetaalde werknemers werden ook geacht een hemd te dragen, zelfs bij zwaar werk. Jeans waren uit den boze.

Maar blijkbaar zijn er grondige veranderingen op til en wil de directie de kilte verdrijven. De voornaamste veranderingen zijn loonsverhogingen, die de voorbije dagen en maanden al werden aangekondigd.

Eerst kondigde men aan dat het minimumuurloon voor beginnende werknemers eerst naar 9 dollar en vanaf volgend jaar naar 10 dollar (9 euro) wordt opgetrokken. Woensdag liet men weten dat 100.000 mensen in lagere managementfuncties vanaf augustus tussen 13 en 24 dollar per uur (een verhoging van 3 tot 4 dollar per uur) zullen gaan verdienen. Vanaf februari zal het minimumloon in managementbanen 15 dollar bedragen (13,5 euro).

Donderdag werd op een speciale vergadering op het hoofdkwartier aangekondigd dat ook de werkdiscipline versoepeld zal worden.

Jeans

De temperatuur, die centraal geregeld wordt, gaat iets omhoog (naar 22 graden) in koude gebieden en iets omlaag in hete gebieden (naar 23 graden). Daarover werd een jaar onderhandeld, volgens The New York Times, en het neemt nu nog een maand om de maatregel uit te voeren.

De kledij zal vrijer gelaten worden. Behalve tot dusver toegelaten kaki-broeken zullen personeelsleden ook jeans mogen dragen. En wie zwaar werk verricht zal dat in T-shirt mogen doen. Ook zullen voortaan "gekke kersttruien" en, op het moment van sportevenementen, team-shirts, toegestaan worden.

Na een onderbreking van negen jaar wordt "Radio Walmart" heropgestart. Maar het personeel werd op het hart gedruk dat dit keer niet altijd dezelfde cd's van Justin Bieber en Céline Dion zullen worden gedraaid. Er komt zelfs een DJ.

De loonsverhogingen bij Walmart (en McDonald's) volgen op een nationale campagne voor een minimumuurloon van minstens 15 dollar.

Hoe groot het personeelsverloop is bij Walmart is niet bekend, maar omdat de economie in de VS aantrekt wordt het arbeidsaanbod schaarser.

(Belga/RR)

Walmart, dat 1,3 miljoen werknemers telt in de VS, heeft geen goede reputatie inzake verloning, werkomstandigheden of relaties met vakbonden. De onderbetaalde werknemers werden ook geacht een hemd te dragen, zelfs bij zwaar werk. Jeans waren uit den boze.Maar blijkbaar zijn er grondige veranderingen op til en wil de directie de kilte verdrijven. De voornaamste veranderingen zijn loonsverhogingen, die de voorbije dagen en maanden al werden aangekondigd.Eerst kondigde men aan dat het minimumuurloon voor beginnende werknemers eerst naar 9 dollar en vanaf volgend jaar naar 10 dollar (9 euro) wordt opgetrokken. Woensdag liet men weten dat 100.000 mensen in lagere managementfuncties vanaf augustus tussen 13 en 24 dollar per uur (een verhoging van 3 tot 4 dollar per uur) zullen gaan verdienen. Vanaf februari zal het minimumloon in managementbanen 15 dollar bedragen (13,5 euro).Donderdag werd op een speciale vergadering op het hoofdkwartier aangekondigd dat ook de werkdiscipline versoepeld zal worden.De temperatuur, die centraal geregeld wordt, gaat iets omhoog (naar 22 graden) in koude gebieden en iets omlaag in hete gebieden (naar 23 graden). Daarover werd een jaar onderhandeld, volgens The New York Times, en het neemt nu nog een maand om de maatregel uit te voeren.De kledij zal vrijer gelaten worden. Behalve tot dusver toegelaten kaki-broeken zullen personeelsleden ook jeans mogen dragen. En wie zwaar werk verricht zal dat in T-shirt mogen doen. Ook zullen voortaan "gekke kersttruien" en, op het moment van sportevenementen, team-shirts, toegestaan worden.Na een onderbreking van negen jaar wordt "Radio Walmart" heropgestart. Maar het personeel werd op het hart gedruk dat dit keer niet altijd dezelfde cd's van Justin Bieber en Céline Dion zullen worden gedraaid. Er komt zelfs een DJ. De loonsverhogingen bij Walmart (en McDonald's) volgen op een nationale campagne voor een minimumuurloon van minstens 15 dollar.Hoe groot het personeelsverloop is bij Walmart is niet bekend, maar omdat de economie in de VS aantrekt wordt het arbeidsaanbod schaarser.(Belga/RR)