De Waalse minister van Milieu Carlo Di Antonio schrapt de vergunning die het aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes begin dit jaar kreeg voor de bouw van koelruimtes en een logistiek centrum in Frameries. Een beroepsprocedure tegen de bouw van de koelruimtes werd eerder al ingediend door omwonenden, maar die was niet-opschortend, waardoor de werken voor de bouw van de koelruimtes aangevat konden worden. De vergunning daarvoor werd in januari door het Waalse Gewest geleverd.

'Indien de gemeente Frameries beroep aangetekend had, zou dat wel opschortend geweest zijn en zouden de werken dus stilgelegd geworden zijn', aldus de woordvoerder van minister Di Antonio. 'Een dergelijk beroep moet behandeld worden door de minister. Di Antonio verwijt het bedrijf voornamelijk dat het project niet in zijn geheel onderworpen is aan een globale impactstudie', luidt het.

De bouw van dat logistieke centrum waarvan de opening gepland werd voor juli dit jaar is overigens al bijna voltooid, meldt het bedrijf. 'We hebben de officiële bouwvergunning in januari verkregen en de werkzaamheden zijn bijna afgerond', aldus woordvoerder Jan Poté. 'Voor dit project werden al acht personen aangeworven, terwijl er op dit moment nog selectieprocedures voor nieuwe medewerkers lopen', voegt hij eraan toe.

Vorige week trok intercommunale IDEA ook al het voorkooprecht in voor een nieuwe site in Frameries, waardoor ook andere geïnteresseerde kopers zich zouden kunnen melden voor de site van 16 hectare. De Waalse minister Di Antonio verwijt Clarebout onder meer dat het bedrijf zijn industrieel project opgesplitst heeft, te beginnen met een magazijn in 2016, vervolgens de bouw van een koelruimte en uiteindelijk een project voor een productievestiging van frieten. De minister motiveert zijn beslissing voorts met argumenten over geluidsoverlast en mobiliteit.

De globale investering door Clarebout in Frameries is goed voor 300 tot 500 miljoen euro, en levert werk op voor 300 tot 500 mensen. Het bedrijf heeft nog steeds de mogelijkheid om het dossier voor de Raad van State te brengen. Clarebout is sinds 2016 in de industriezone van Frameries actief, waar er aardappelen worden gestockeerd en bewerkt. 'Voor een nieuwe productiesite werd nog geen enkele vergunning ingediend. De haalbaarheidsstudie daarvoor is nu bezig en de resultaten ervan verwachten we voor de zomervakantie', luidt de reactie van woordvoerder Jan Poté.

Clarebout heeft al twee productievestigingen, in zijn thuisbasis Nieuwkerke (West-Vlaanderen) en in Warneton (Henegouwen). Het bedrijf stelt op dit moment meer dan 1.500 mensen tewerk.

De Waalse minister van Milieu Carlo Di Antonio schrapt de vergunning die het aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes begin dit jaar kreeg voor de bouw van koelruimtes en een logistiek centrum in Frameries. Een beroepsprocedure tegen de bouw van de koelruimtes werd eerder al ingediend door omwonenden, maar die was niet-opschortend, waardoor de werken voor de bouw van de koelruimtes aangevat konden worden. De vergunning daarvoor werd in januari door het Waalse Gewest geleverd. 'Indien de gemeente Frameries beroep aangetekend had, zou dat wel opschortend geweest zijn en zouden de werken dus stilgelegd geworden zijn', aldus de woordvoerder van minister Di Antonio. 'Een dergelijk beroep moet behandeld worden door de minister. Di Antonio verwijt het bedrijf voornamelijk dat het project niet in zijn geheel onderworpen is aan een globale impactstudie', luidt het.De bouw van dat logistieke centrum waarvan de opening gepland werd voor juli dit jaar is overigens al bijna voltooid, meldt het bedrijf. 'We hebben de officiële bouwvergunning in januari verkregen en de werkzaamheden zijn bijna afgerond', aldus woordvoerder Jan Poté. 'Voor dit project werden al acht personen aangeworven, terwijl er op dit moment nog selectieprocedures voor nieuwe medewerkers lopen', voegt hij eraan toe.Vorige week trok intercommunale IDEA ook al het voorkooprecht in voor een nieuwe site in Frameries, waardoor ook andere geïnteresseerde kopers zich zouden kunnen melden voor de site van 16 hectare. De Waalse minister Di Antonio verwijt Clarebout onder meer dat het bedrijf zijn industrieel project opgesplitst heeft, te beginnen met een magazijn in 2016, vervolgens de bouw van een koelruimte en uiteindelijk een project voor een productievestiging van frieten. De minister motiveert zijn beslissing voorts met argumenten over geluidsoverlast en mobiliteit.De globale investering door Clarebout in Frameries is goed voor 300 tot 500 miljoen euro, en levert werk op voor 300 tot 500 mensen. Het bedrijf heeft nog steeds de mogelijkheid om het dossier voor de Raad van State te brengen. Clarebout is sinds 2016 in de industriezone van Frameries actief, waar er aardappelen worden gestockeerd en bewerkt. 'Voor een nieuwe productiesite werd nog geen enkele vergunning ingediend. De haalbaarheidsstudie daarvoor is nu bezig en de resultaten ervan verwachten we voor de zomervakantie', luidt de reactie van woordvoerder Jan Poté.Clarebout heeft al twee productievestigingen, in zijn thuisbasis Nieuwkerke (West-Vlaanderen) en in Warneton (Henegouwen). Het bedrijf stelt op dit moment meer dan 1.500 mensen tewerk.