VZW van Désiré Collen pompt miljoenen in jonge bedrijven

Désiré Collen, de stichter van het biotechbedrijf ThromboGenics, investeert via de vzw Life Sciences Research Partners (LSRP) jaarlijks miljoenen euro’s in jonge biotech- en farmabedrijven.

Samen met Chris Buyse, financieel directeur bij ThromboGenics, ontpopt hij zich zo tot wilde weldoener in een met chronisch geldgebrek kampende sector.

“We zijn geen durfkapitaalgroep en hebben geen aandeelhouders die rekenen op een return boven die van het spaarboekje of aandelen”, zegt Désiré Collen, die aan de basis ligt van een van de best verkochte medicijnen tegen een hartaanval. Met de royalty’s uit die ontdekking richtte hij LSRP op, en ook de jaarlijkse werkingsmiddelen vloeien er uit voort. Dat jaarlijkse bedrag is intussen opgelopen tot 5 miljoen euro.”

LSRP telt intussen negen investeringsdossiers. Per dossier wordt tot een miljoen euro geïnvesteerd. “We bieden initieel ongeveer een half miljoen euro, en voorzien in een gelijkaardig bedrag voor follow-upinvesteringen”, zegt Chris Buyse.

Het gezichtsveld van LSRP beperkt zich niet tot Vlaanderen. De eerste investering, in 2008, gebeurde in Cardio3 Biosciences uit Mont-Saint-Guibert, intussen een gedoodverfde beurskandidaat. Sindsdien heeft LSRP ook geld toegeschoven aan Promethera Biosciences en Bone Therapeutics, twee andere Waalse ondernemingen die luidop dromen van een beursgang. “We hebben geen linguïstische, politieke of religieuze motieven”, reageert Buyse.

LSRP heeft naast participaties in de Waalse bedrijven ook belangen in Formac (farmaspin-off KU Leuven), Beta-Cell (biofarmaspin-off VUB) en in Amakem (voormalige farmadivisie van Devgen) en bioTra. Dat laatste is ontstaan uit Diatos, een Frans-Belgisch biotechbedrijf dat in 2006 mikte op de beurs maar later failliet ging.

LSRP steunt trouwens niet alleen bedrijven. Zelfs voor infrastructuurwerken wordt in de buidel getast, meer bepaald voor een derde Leuvense bio-incubator. Eind dit jaar moet nummer twee klaar zijn. “Klaarblijkelijk zou best meteen de basisinfrastructuur van de derde al worden gelegd, inclusief ondergrondse parking”, zegt Buyse. Voor de financiering ontbrak 1,5 tot 2 miljoen euro. “Wij hebben toegezegd, tegen onze filosofie in om niet in bakstenen te investeren.”

Be.L.

Het volledige interview leest u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content