De klacht werd ingediend bij een federale rechtbank in Detroit door het ministerie en het Amerikaanse milieuagentschap EPA.

Het ministerie noemt de klacht een 'belangrijke stap om de publieke gezondheid te beschermen, door Volkswagen verantwoordelijk te stellen voor elke onwettige luchtvervuiling'.

Vervuiling

De aanklacht gaat over het milieuschandaal met de sjoemelsoftware dat in september uitbrak. 'De vermeende onjuiste weergaven hebben ertoe geleid dat zowat 600.000 dieselwagens in heel het land meer luchtvervuiling konden veroorzaken, met schadelijke gevolgen voor onze gezondheid en waarbij de klant bedrogen werd', aldus procureur Barbara L. McQuade voor het Eastern District van Michigan.

'Autobouwers die er niet in slagen om hun wagens goed te certificeren en die emissiecontrolesystemen omzeilen, schenden het vertrouwen van de consument, brengen de publieke gezondheid in gevaar en benadelen de concurrentie', aldus adjunct-procureur-generaal John C. Cruden.

VW gaf eerder al toe de sjoemelsoftware geïnstalleerd te hebben. (Belga)

De klacht werd ingediend bij een federale rechtbank in Detroit door het ministerie en het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Het ministerie noemt de klacht een 'belangrijke stap om de publieke gezondheid te beschermen, door Volkswagen verantwoordelijk te stellen voor elke onwettige luchtvervuiling'.De aanklacht gaat over het milieuschandaal met de sjoemelsoftware dat in september uitbrak. 'De vermeende onjuiste weergaven hebben ertoe geleid dat zowat 600.000 dieselwagens in heel het land meer luchtvervuiling konden veroorzaken, met schadelijke gevolgen voor onze gezondheid en waarbij de klant bedrogen werd', aldus procureur Barbara L. McQuade voor het Eastern District van Michigan. 'Autobouwers die er niet in slagen om hun wagens goed te certificeren en die emissiecontrolesystemen omzeilen, schenden het vertrouwen van de consument, brengen de publieke gezondheid in gevaar en benadelen de concurrentie', aldus adjunct-procureur-generaal John C. Cruden. VW gaf eerder al toe de sjoemelsoftware geïnstalleerd te hebben. (Belga)