De oud-premier van België wijst er in de krant op dat in Nederland 76,9 procent van de vrouwen met een baan parttime werkt. Iets meer dan een kwart van de vrouwen werkt gemiddeld 3 dagen per week, en zo'n 23 procent 4 dagen per week.

Leterme vraagt zich af of het een vrijwillige keuze is van de vrouwen om parttime te werken of veeleer gebeurt uit noodzaak. Leterme ziet daarin mogelijk een oorzaak van het gegeven dat bedrijven vrouwen niet laten doorstromen naar voltijdse banen. "Waarom zouden anders in vergelijkbare landen vrouwen wel meer uren werken?", verduidelijkt hij.

In een reactie op de uitspraken van Leterme merkt Volkskrant- columniste Joyce Brekelmans op 'dat vrouwen met hun 'keuze' om minder uren (op kantoor) te gaan werken in de ogen van veel werkgevers en managers verklaard hebben niet ambitieus te zijn, waardoor andere collega's eerder zullen doorstromen.' Brekelmans verwacht geen kentering 'zolang personen, bedrijven en overheden het krijgen van kinderen als een vrouwenaangelegenheid blijven behandelen'.

Leterme had in het interview met AD nog enkele tips klaar voor de Nederlandse overheid: het aantal gewerkte uren - niet enkel bij vrouwen - moet hoger, meer steun aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, en forser investeren in onderwijs en opleidingen. (Belga/BO)

De oud-premier van België wijst er in de krant op dat in Nederland 76,9 procent van de vrouwen met een baan parttime werkt. Iets meer dan een kwart van de vrouwen werkt gemiddeld 3 dagen per week, en zo'n 23 procent 4 dagen per week. Leterme vraagt zich af of het een vrijwillige keuze is van de vrouwen om parttime te werken of veeleer gebeurt uit noodzaak. Leterme ziet daarin mogelijk een oorzaak van het gegeven dat bedrijven vrouwen niet laten doorstromen naar voltijdse banen. "Waarom zouden anders in vergelijkbare landen vrouwen wel meer uren werken?", verduidelijkt hij. In een reactie op de uitspraken van Leterme merkt Volkskrant- columniste Joyce Brekelmans op 'dat vrouwen met hun 'keuze' om minder uren (op kantoor) te gaan werken in de ogen van veel werkgevers en managers verklaard hebben niet ambitieus te zijn, waardoor andere collega's eerder zullen doorstromen.' Brekelmans verwacht geen kentering 'zolang personen, bedrijven en overheden het krijgen van kinderen als een vrouwenaangelegenheid blijven behandelen'.Leterme had in het interview met AD nog enkele tips klaar voor de Nederlandse overheid: het aantal gewerkte uren - niet enkel bij vrouwen - moet hoger, meer steun aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, en forser investeren in onderwijs en opleidingen. (Belga/BO)