Vier jaar geleden kwam Eveline Putman aan het hoofd van Tailormade Logistics. Haar taak: het logistieke bedrijf uit het moeras trekken. Het lukte, met een gezonde dosis lef en inzicht.

Tailormade Logistics & Transport Group is een van de grotere logistieke en transportbedrijven in de haven van Gent. Er zijn ook vestigingen in Göteborg en Lyon. Het doet transport, algemene expeditie, opslag, overslag, value added logistics zoals kwaliteitscontrole, douane en supply chain management. Het bedrijf wordt voor 62,5 procent gecontroleerd door oprichter Bert Vandecaveye (de echtgenoot van CEO Evelien Putman) en voor 37,5 procent door KBC Private Equity.

Hoe bent u in de Gentse kanaalzone beland?

Putman: "Als economisch vertegenwoordiger in Helsinki organiseerde ik een havenmissie voor Gentse bedrijven. In het kielzog van het havenbestuur en politici kwamen er bedrijfsleiders mee, onder wie Bert Vandecaveye, mijn huidige man. Hij was toen bedrijfsleider van Tailormade Logistics (TML) en stelde me een vraag over zijn bedrijf die ik voor hem oploste."

"Ik voelde intuïtief aan dat het bedrijf in moeilijk vaarwater zat en werd uitgenodigd op een raad van bestuur. Bert vroeg me of ik het bedrijf wou doorlichten en ook de minderheidsaandeelhouder KBC Private Equity geloofde in mij."

Toen u in 2009 startte, moest u vooral puin ruimen.

Putman: "In 2007 was er nog bijzonder zwaar geïnvesteerd in het bedrijf, maar toen de crisis in 2008 plots in alle hevigheid toesloeg, wogen al die beslissingen heel zwaar, met een monsterverlies tot gevolg. Het eerste jaar van mijn aanstelling was er voortdurend getouwtrek met mijn man over het beleid (sinds 2010 leidt ze het bedrijf alleen, nvdr). Hij is een echte entrepreneur, een buikgevoelsmens en risiconemer. Ik schuw risico, ben meer een cijferaar. Toen ik bij TML binnenstapte, moest ik niet zomaar wat potjes verplanten, maar hele serres afbreken. Ik zag snel in dat er te veel werknemers waren. Bert had een band met die mensen, maar ik zat er niet voor de lol, hé. Ik was aangesteld als crisismanager om het bedrijf uit het moeras te hijsen."

U zette enkele tientallen mensen aan de deur. Dat moet pijn doen.

Putman: "Ik had nog geen band met die mensen. We zaten in een reddingssloep zonder riemen. Het klinkt hard, maar de hamvraag was: voor wie hebben we nog reddingsvesten en voor wie niet? Sommigen zijn zelf opgestapt. Het eerste jaar was er absoluut geen tijd om een nieuwe strategie te schrijven, ik heb zo vlug mogelijk de balans uitgevlooid en bespaard waar nodig. Mijn financiële achtergrond kwam me daarbij zeer goed van pas."
"We zijn uit de kelder geraakt, en zitten nu op het gelijkvloers. De klanten vertrouwen ons weer. We willen nu uitbreiden, zonder meteen een verdieping bij te bouwen." (SDK)

Een uitgebreid interview met Evelien Putman vindt u deze week in Trends.

Vier jaar geleden kwam Eveline Putman aan het hoofd van Tailormade Logistics. Haar taak: het logistieke bedrijf uit het moeras trekken. Het lukte, met een gezonde dosis lef en inzicht.Tailormade Logistics & Transport Group is een van de grotere logistieke en transportbedrijven in de haven van Gent. Er zijn ook vestigingen in Göteborg en Lyon. Het doet transport, algemene expeditie, opslag, overslag, value added logistics zoals kwaliteitscontrole, douane en supply chain management. Het bedrijf wordt voor 62,5 procent gecontroleerd door oprichter Bert Vandecaveye (de echtgenoot van CEO Evelien Putman) en voor 37,5 procent door KBC Private Equity. Hoe bent u in de Gentse kanaalzone beland? Putman: "Als economisch vertegenwoordiger in Helsinki organiseerde ik een havenmissie voor Gentse bedrijven. In het kielzog van het havenbestuur en politici kwamen er bedrijfsleiders mee, onder wie Bert Vandecaveye, mijn huidige man. Hij was toen bedrijfsleider van Tailormade Logistics (TML) en stelde me een vraag over zijn bedrijf die ik voor hem oploste." "Ik voelde intuïtief aan dat het bedrijf in moeilijk vaarwater zat en werd uitgenodigd op een raad van bestuur. Bert vroeg me of ik het bedrijf wou doorlichten en ook de minderheidsaandeelhouder KBC Private Equity geloofde in mij." Toen u in 2009 startte, moest u vooral puin ruimen. Putman: "In 2007 was er nog bijzonder zwaar geïnvesteerd in het bedrijf, maar toen de crisis in 2008 plots in alle hevigheid toesloeg, wogen al die beslissingen heel zwaar, met een monsterverlies tot gevolg. Het eerste jaar van mijn aanstelling was er voortdurend getouwtrek met mijn man over het beleid (sinds 2010 leidt ze het bedrijf alleen, nvdr). Hij is een echte entrepreneur, een buikgevoelsmens en risiconemer. Ik schuw risico, ben meer een cijferaar. Toen ik bij TML binnenstapte, moest ik niet zomaar wat potjes verplanten, maar hele serres afbreken. Ik zag snel in dat er te veel werknemers waren. Bert had een band met die mensen, maar ik zat er niet voor de lol, hé. Ik was aangesteld als crisismanager om het bedrijf uit het moeras te hijsen." U zette enkele tientallen mensen aan de deur. Dat moet pijn doen. Putman: "Ik had nog geen band met die mensen. We zaten in een reddingssloep zonder riemen. Het klinkt hard, maar de hamvraag was: voor wie hebben we nog reddingsvesten en voor wie niet? Sommigen zijn zelf opgestapt. Het eerste jaar was er absoluut geen tijd om een nieuwe strategie te schrijven, ik heb zo vlug mogelijk de balans uitgevlooid en bespaard waar nodig. Mijn financiële achtergrond kwam me daarbij zeer goed van pas." "We zijn uit de kelder geraakt, en zitten nu op het gelijkvloers. De klanten vertrouwen ons weer. We willen nu uitbreiden, zonder meteen een verdieping bij te bouwen." (SDK) Een uitgebreid interview met Evelien Putman vindt u deze week in Trends.