De NV Seghers Better Technology Group en de NV Verenigde Malderse Compagnie gingen in september 2002 over de kop. Onder die twee holdings bevonden zich bedrijven die vooral in afvalverbranding en waterzuivering actief waren.

Naast Seghers zelf stonden ook de bestuurders Hilaire Roose, Michel Berges, Johny Cornillie (toen kabinetschef van CD&V-ministers) en de bedrijfsrevisoren Roger Tiest en Frans Samyn voor de rechters. Zij werden onder meer van valsheid in geschrifte en verduistering van activa beschuldigd.

De discussie voor de rechtbank draaide vooral rond de chaotische pogingen om de faling te vermijden, en de manier van besturen van dit bedrijfskluwen door Hendrik Seghers. De rechtbank oordeelde dat er over de door het parket als vals bestempelde kapitaalverhogingen wel twijfel is en die moeilijk verdedigbaar blijken, maar dat er voor valsheid in geschrifte onvoldoende bewijs is.

De rechtbank vond ook dat er geen bedrieglijk opzet was in het privaat gebruik van 296.891 euro uit de vennootschappen via 'voorschotten bedienden'. Die praktijk was volgens de rechter voor een buitenstander zeker bedenkelijk, maar eigen aan Seghers' bedrijfsstijl en dus niet strafbaar.

Het burgerlijk geding van de curatoren tegen de bestuurders loopt nog. Die zaak wordt opnieuw behandeld op 9 maart. Tegen het vonnis kunnen het parket en de curatoren, die zich burgerlijke partij stelden, nog wel beroep aantekenen.

WVD

De NV Seghers Better Technology Group en de NV Verenigde Malderse Compagnie gingen in september 2002 over de kop. Onder die twee holdings bevonden zich bedrijven die vooral in afvalverbranding en waterzuivering actief waren. Naast Seghers zelf stonden ook de bestuurders Hilaire Roose, Michel Berges, Johny Cornillie (toen kabinetschef van CD&V-ministers) en de bedrijfsrevisoren Roger Tiest en Frans Samyn voor de rechters. Zij werden onder meer van valsheid in geschrifte en verduistering van activa beschuldigd.De discussie voor de rechtbank draaide vooral rond de chaotische pogingen om de faling te vermijden, en de manier van besturen van dit bedrijfskluwen door Hendrik Seghers. De rechtbank oordeelde dat er over de door het parket als vals bestempelde kapitaalverhogingen wel twijfel is en die moeilijk verdedigbaar blijken, maar dat er voor valsheid in geschrifte onvoldoende bewijs is.De rechtbank vond ook dat er geen bedrieglijk opzet was in het privaat gebruik van 296.891 euro uit de vennootschappen via 'voorschotten bedienden'. Die praktijk was volgens de rechter voor een buitenstander zeker bedenkelijk, maar eigen aan Seghers' bedrijfsstijl en dus niet strafbaar. Het burgerlijk geding van de curatoren tegen de bestuurders loopt nog. Die zaak wordt opnieuw behandeld op 9 maart. Tegen het vonnis kunnen het parket en de curatoren, die zich burgerlijke partij stelden, nog wel beroep aantekenen.WVD