Het Antwerpse Hof van Beroep bevestigde verleden week de vrijspraak in eerste aanleg van juni 2010. Er was bij de inbreng van smaragden ter financiering van een kapitaalverhoging bij MAC geen sprake van witwassen.

Een aantal Limburgers (onder meer actief in de Rotary van Genk) wilde investeren in een hotel annex themapark aan de Foz do Iguaçu, de vermaarde watervallen in Brazilië. De investering zou gebeuren via het vehikel MAC (dat ooit Body Gym heette). Het kapitaal moest worden gevormd door de inbreng van 60 miljoen euro, de opbrengst van smaragden uit een Braziliaanse mijn (waarin ook Limburgs kapitaal zat). Deze exotische constructie deed de alarmlichten knipperen bij het gerecht. Het Antwerpse parket oordeelde dat er sprake was van witwassen en smokkel. Het legde in 2005 beslag op de smaragden in de kluizen van de Antwerpse diamanttransporteur Monstrey.

Het Hof steunt de stelling van de beklaagden dat van smokkel geen sprake hoeft te zijn. Ook witwassen is niet bewezen want "niet elke legale oorsprong van de smaragd kan worden uitgesloten". Het beslag wordt dan ook opgeheven. Een poging van enkele investeerders om de diamanten te recupereren werd niet ingewilligd.

"Het is een schande dat Justitie deze zaak zolang heeft laten aanslepen", reageert Eddy Vleeschdrager, smaragdspecialist en adviseur van MAC. "Ondertussen is de partij edelstenen door het wisselkoersverlies tientallen miljoenen in waarde verminderd. Ook is het project in Brazilië door de crisis een stuk moeilijker geworden. De reputatie van België kreeg door de manier van optreden van het gerecht trouwens een stevige deuk in dat land."
(HB)

Het Antwerpse Hof van Beroep bevestigde verleden week de vrijspraak in eerste aanleg van juni 2010. Er was bij de inbreng van smaragden ter financiering van een kapitaalverhoging bij MAC geen sprake van witwassen. Een aantal Limburgers (onder meer actief in de Rotary van Genk) wilde investeren in een hotel annex themapark aan de Foz do Iguaçu, de vermaarde watervallen in Brazilië. De investering zou gebeuren via het vehikel MAC (dat ooit Body Gym heette). Het kapitaal moest worden gevormd door de inbreng van 60 miljoen euro, de opbrengst van smaragden uit een Braziliaanse mijn (waarin ook Limburgs kapitaal zat). Deze exotische constructie deed de alarmlichten knipperen bij het gerecht. Het Antwerpse parket oordeelde dat er sprake was van witwassen en smokkel. Het legde in 2005 beslag op de smaragden in de kluizen van de Antwerpse diamanttransporteur Monstrey. Het Hof steunt de stelling van de beklaagden dat van smokkel geen sprake hoeft te zijn. Ook witwassen is niet bewezen want "niet elke legale oorsprong van de smaragd kan worden uitgesloten". Het beslag wordt dan ook opgeheven. Een poging van enkele investeerders om de diamanten te recupereren werd niet ingewilligd. "Het is een schande dat Justitie deze zaak zolang heeft laten aanslepen", reageert Eddy Vleeschdrager, smaragdspecialist en adviseur van MAC. "Ondertussen is de partij edelstenen door het wisselkoersverlies tientallen miljoenen in waarde verminderd. Ook is het project in Brazilië door de crisis een stuk moeilijker geworden. De reputatie van België kreeg door de manier van optreden van het gerecht trouwens een stevige deuk in dat land." (HB)