Volvo Trucks hint naar mogelijke sluiting van deel van fabriek Gent

© Belga

Volvo laat in zijn kwartaalverslag uitschijnen dat het de sluiting overweegt van een van de locaties waar middelzware vrachtwagens gemaakt worden. De productie van middelzware vrachtwagens is een onderdeel van de fabriek van Volvo Trucks Gent.

Volvo laat in zijn kwartaalverslag uitschijnen dat de Zweedse truckbouwer de sluiting overweegt van een van de twee locaties waar middelzware vrachtwagens gemaakt worden. Een daarvan bevindt zich in de fabriek van Volvo Trucks in Gent, de andere in Frankrijk. Bij Volvo Trucks in Gent werken ruim 2.500 mensen. Volvo bevestigt in zijn kwartaalverslag dat het een studie uitvoert om de productie te optimaliseren.

‘In april hebben we een studie opgestart om te bepalen hoe we de competitiviteit van ons industrieel systeem voor trucks in Europa kunnen versterken, inclusief het optimaliseren van het gebruik van de fabrieken’, schrijft CEO Olof Persson. ‘De studie omvat ook de mogelijke consolidatie van alle productie van middelzware vrachtwagens van twee fabrieken naar één.’

In Oostakker bij Gent bevindt zich een van de vestigingen waar dergelijke trucks gemaakt worden. De lijn van de middelzware vrachtwagens is een onderdeel van die fabriek. In de plant worden verder ook zware vrachtwagens gemaakt.

Het is op dit moment niet duidelijk wat er zou gebeuren met de werknemers van dit onderdeel van de fabriek, als de studie mogelijk zou concluderen dat de productie van middelzware vrachtwagens in Gent niet meer verder kan. Is er voor die mensen elders in de fabriek nog werk of niet?

De woordvoerder van Volvo Trucks weigert daarover te communiceren. Volvo wil zelfs niet eens meedelen hoeveel mensen op die afdeling werken. Volvo Trucks benadrukt wel ten stelligste dat er geen enkele sprake is van de sluiting van de fabriek.

Vakbonden ongerust

De vakbonden in Gent kregen het nieuws van de studie al te horen tijdens een spoedondernemingsraad op maandag 8 april. De socialistische vakbond reageerde toen ongerust. ‘Hiermee wordt de feitelijke stopzetting van de productie van de kleine en middelgrote vrachtwagen in Gent gelanceerd’, klonk het. De lokale directie benadrukte dat nog geen enkele beslissing genomen is en dat de resultaten van de studie pas in het najaar verwacht worden.

De vakbond heeft ondertussen wel al contacten gelegd met de collega’s in Frankrijk en Zweden, zegt provinciaal secretaris Patrick Mertens van ABVV Metaal. ‘We bekijken hoe we hiermee om moeten gaan.’

Mertens benadrukt wel dat de studie ook voor wat de vakbond betreft nog ‘in onderzoeksfase’ zit.

Bezorgde Vande Lanotte

In een interview met Knack deze week gaf ook vicepremier en minister Johan Vande Lanotte (SP.A) aan dat hij bezorgd is om de toekomst van Volvo Cars in Gent. Bij Volvo Cars worden auto’s gebouwd. De fabriek staat los van Volvo Trucks.

‘De komende weken en maanden moeten de verschillende overheden en andere belanghebbenden wel bezig zijn met Volvo. We zullen de loonkosten onder controle moeten blijven houden.

Dalende winst Volvo Trucks heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een fors lagere operationele winst (ebit) geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar, te wijten aan een gedaalde vraag in Europa en de VS.

Het bedrijfsresultaat van de groep daalde met liefst 92 procent van 6,240 miljard kronen (725 miljoen euro) naar 482 miljoen kronen (56 miljoen euro). De omzet daalde met een kwart tot 58,3 miljard kronen (6,8 miljard euro). (Belga/KVDA/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content