De minister-president kreeg donderdag in de commissie Economie van het Vlaams parlement de gelegenheid enkele vragen van zijn partijgenoot Veli Yüksel te beantwoorden over de toekomst van de fabriek in Gent.

"Volvo opent dit jaar een nieuwe vestiging in Chengdu, waar een verlengde versie zal worden gebouwd van de S60, die ook in Gent van de band rolt", aldus Yüksel. "In augustus werd bovendien de bouw van twee nieuwe fabrieken in China goedgekeurd. Het merk zal op de Chinese markt met een aanzienlijke overproductie kampen, waardoor het misschien zal overwegen om vanuit China naar de rest van de wereld te exporteren," vroeg Yüksel zich af.

Peeters trok vorige maand zelf naar China, maar had daar geen onderhoud met Li Shufu, omdat de man op dat moment in Europa verbleef. "Dat wordt rechtgezet op 25 oktober, wanneer hij naar België komt", verklaarde de Vlaams minister-president. Peeters wil met de topman van Geely spreken over de situatie op de Chinese markt en over toekomstige modellen die in Gent kunnen worden geproduceerd. Li Shufu wordt vergezeld door de Chinese vicepremier Mai Kai.

In Gent rollen momenteel de V40, de S60 en de XC60 van de band. Die laatste twee modellen zijn in het midden van hun levensduur, de V40 heeft nog enkele extra productiejaren voor de boeg.

De productie van de Volvo-personenwagens kwam in 1999 in handen van Ford. De Amerikaanse autobouwer verkocht Volvo Cars in 2010 aan de Chinese sectorgenoot Geely. ((Belga/BO)

De minister-president kreeg donderdag in de commissie Economie van het Vlaams parlement de gelegenheid enkele vragen van zijn partijgenoot Veli Yüksel te beantwoorden over de toekomst van de fabriek in Gent. "Volvo opent dit jaar een nieuwe vestiging in Chengdu, waar een verlengde versie zal worden gebouwd van de S60, die ook in Gent van de band rolt", aldus Yüksel. "In augustus werd bovendien de bouw van twee nieuwe fabrieken in China goedgekeurd. Het merk zal op de Chinese markt met een aanzienlijke overproductie kampen, waardoor het misschien zal overwegen om vanuit China naar de rest van de wereld te exporteren," vroeg Yüksel zich af.Peeters trok vorige maand zelf naar China, maar had daar geen onderhoud met Li Shufu, omdat de man op dat moment in Europa verbleef. "Dat wordt rechtgezet op 25 oktober, wanneer hij naar België komt", verklaarde de Vlaams minister-president. Peeters wil met de topman van Geely spreken over de situatie op de Chinese markt en over toekomstige modellen die in Gent kunnen worden geproduceerd. Li Shufu wordt vergezeld door de Chinese vicepremier Mai Kai. In Gent rollen momenteel de V40, de S60 en de XC60 van de band. Die laatste twee modellen zijn in het midden van hun levensduur, de V40 heeft nog enkele extra productiejaren voor de boeg. De productie van de Volvo-personenwagens kwam in 1999 in handen van Ford. De Amerikaanse autobouwer verkocht Volvo Cars in 2010 aan de Chinese sectorgenoot Geely. ((Belga/BO)