De Zweedse autobouwer Volvo Cars stelt zijn plannen uit om vanaf eind 2019 wagens van zijn Chinese zustermerk Lynk & Co te bouwen in de Gentse fabriek. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen bij het bedrijf.

De plannen zijn uitgesteld door de toegenomen volatiliteit op de Chinese markt en stijgende macro-economische onzekerheid, klinkt het.

Volvo Cars verwacht niet dat de beslissing een impact zal hebben op de werkgelegenheid in de Gentse fabriek. Lynk & Co werd in 2015 als nieuw volumemerk gelanceerd door Zhejiang Geely Holding, eigenaar van Volvo Cars.

De vakbonden zijn er niet zo zeker van dat uitstel uiteindelijk niet zal leiden tot afstel wat de bouw van de Chinese wagens betreft. 'De beslissing is moeilijk goed nieuws te noemen voor de fabriek in Gent', zegt Gino Hautekeete van de christelijke vakbond ACV. 'We hadden graag die Lynk & Co gebouwd in afwachting van andere modellen', voegt hij eraan toe. De vakbondsman vraagt zich af in welke mate de tewerkstelling op peil zal blijven.

De directie van Volvo ziet de operatie dan weer als een opportuniteit. Door de stijgende vraag naar de XC40 zal de vrijgekomen capaciteit in de Gentse fabriek de flexibiliteit van de Volvo Group ten goede komen, luidt het.

Gent is een van de twee autofabrieken van Volvo Cars in Europa en produceert al Volvo's sinds 1965. Op dit moment telt de fabriek ruim 6.000 werknemers.

De Zweedse autobouwer Volvo Cars stelt zijn plannen uit om vanaf eind 2019 wagens van zijn Chinese zustermerk Lynk & Co te bouwen in de Gentse fabriek. Dat heeft het persagentschap Belga vernomen bij het bedrijf. De plannen zijn uitgesteld door de toegenomen volatiliteit op de Chinese markt en stijgende macro-economische onzekerheid, klinkt het.Volvo Cars verwacht niet dat de beslissing een impact zal hebben op de werkgelegenheid in de Gentse fabriek. Lynk & Co werd in 2015 als nieuw volumemerk gelanceerd door Zhejiang Geely Holding, eigenaar van Volvo Cars. De vakbonden zijn er niet zo zeker van dat uitstel uiteindelijk niet zal leiden tot afstel wat de bouw van de Chinese wagens betreft. 'De beslissing is moeilijk goed nieuws te noemen voor de fabriek in Gent', zegt Gino Hautekeete van de christelijke vakbond ACV. 'We hadden graag die Lynk & Co gebouwd in afwachting van andere modellen', voegt hij eraan toe. De vakbondsman vraagt zich af in welke mate de tewerkstelling op peil zal blijven. De directie van Volvo ziet de operatie dan weer als een opportuniteit. Door de stijgende vraag naar de XC40 zal de vrijgekomen capaciteit in de Gentse fabriek de flexibiliteit van de Volvo Group ten goede komen, luidt het.Gent is een van de twee autofabrieken van Volvo Cars in Europa en produceert al Volvo's sinds 1965. Op dit moment telt de fabriek ruim 6.000 werknemers.