Sinds de zomervakantie zijn ook al 350 bijkomende interimkrachten aangeworven en er worden nog honderd tijdelijke werkkrachten gezocht, zo is te horen bij de Gentse fabriek van de Zweedse autobouwer.

Concreet werkt van 3 september tot en met 17 december een werkploeg in het weekend, op zaterdag of zondag, om aan vijftien extra shifts te geraken. Bovendien worden er ook drie vakantiedagen in de voorlaatste week van het jaar verschoven naar volgend jaar. Op die dagen draait de band ook telkens drie shifts.

16.000 extra wagens

Dat er 16.000 wagens meer geproduceerd zullen worden dan eerder dit jaar voorzien, betekent dat er Volvo Car Gent allicht (voor het zesde jaar op rij) boven een jaarproductie van 250.000 wagens zal uitkomen. Anders dan eerder gedacht, zal Volvo Car Gent in 2016 ook geen gebruik moeten maken van het systeem van economische werkloosheid.

Gedelegeerd bestuurder Eric Van Landeghem van de Gentse fabriek is tevreden voor het bedrijf en de tewerkstelling, die ondertussen 6.000 personeelsleden nadert. "Anderzijds zet dit onze organisatie en onze logistiek onder druk. Er wordt veel overwerk gepresteerd, en de medewerkers verkiezen nu eenmaal die te compenseren met vakantiedagen in plaats van ze uitbetaald te krijgen."

Om ruimte te creëren zodat overwerk gecompenseerd kan worden, werft Volvo Car Gent uitzendkrachten en jobstudenten aan. "Sinds de zomervakantie werden al ongeveer 350 nieuwkomers verwelkomd, en daar komen er momenteel nog een honderdtal bij. Op die manier kunnen de vaste Volvo-medewerkers hun verlofdagen opnemen."

Verkoop Volvo Cars in de lift

Voor Volvo Car Gent is het van het grootste belang om tegemoet te komen aan de volumes die de Zweedse directie vraagt. "Volvo Cars is volop bezig met het lanceren van nieuwe modellen, en de verkoop van Volvo Cars stijgt nu al 15 maanden na elkaar. Het is belangrijk dat wij op een flexibele manier kunnen inspelen op de vraag van de markt, en dat die flexibiliteit grondig besproken wordt met de vakbonden."

Momenteel bereidt Volvo Car Gent de productie voor van nieuwe modellen gebaseerd op het Compact Modular Architecture (CMA). Ondertussen werd de lasfabriek uitgebreid en zijn de eerste productielijnen en robots op het nieuwe platform geïnstalleerd. Een eerste model (XC40) op dat nieuwe platform komt in de loop van volgend jaar in productie. Een economische werkloosheid tijdens de ombouw zal volgend jaar gedeeltelijk gecompenseerd worden door de tijdelijke productie van het V60-model (ook de hybride versie) uit Zweden. Die fabriek wordt omgebouwd naar een SPA-platform voor grotere modellen. (Belga/NS)

Sinds de zomervakantie zijn ook al 350 bijkomende interimkrachten aangeworven en er worden nog honderd tijdelijke werkkrachten gezocht, zo is te horen bij de Gentse fabriek van de Zweedse autobouwer. Concreet werkt van 3 september tot en met 17 december een werkploeg in het weekend, op zaterdag of zondag, om aan vijftien extra shifts te geraken. Bovendien worden er ook drie vakantiedagen in de voorlaatste week van het jaar verschoven naar volgend jaar. Op die dagen draait de band ook telkens drie shifts. Dat er 16.000 wagens meer geproduceerd zullen worden dan eerder dit jaar voorzien, betekent dat er Volvo Car Gent allicht (voor het zesde jaar op rij) boven een jaarproductie van 250.000 wagens zal uitkomen. Anders dan eerder gedacht, zal Volvo Car Gent in 2016 ook geen gebruik moeten maken van het systeem van economische werkloosheid. Gedelegeerd bestuurder Eric Van Landeghem van de Gentse fabriek is tevreden voor het bedrijf en de tewerkstelling, die ondertussen 6.000 personeelsleden nadert. "Anderzijds zet dit onze organisatie en onze logistiek onder druk. Er wordt veel overwerk gepresteerd, en de medewerkers verkiezen nu eenmaal die te compenseren met vakantiedagen in plaats van ze uitbetaald te krijgen." Om ruimte te creëren zodat overwerk gecompenseerd kan worden, werft Volvo Car Gent uitzendkrachten en jobstudenten aan. "Sinds de zomervakantie werden al ongeveer 350 nieuwkomers verwelkomd, en daar komen er momenteel nog een honderdtal bij. Op die manier kunnen de vaste Volvo-medewerkers hun verlofdagen opnemen." Voor Volvo Car Gent is het van het grootste belang om tegemoet te komen aan de volumes die de Zweedse directie vraagt. "Volvo Cars is volop bezig met het lanceren van nieuwe modellen, en de verkoop van Volvo Cars stijgt nu al 15 maanden na elkaar. Het is belangrijk dat wij op een flexibele manier kunnen inspelen op de vraag van de markt, en dat die flexibiliteit grondig besproken wordt met de vakbonden."Momenteel bereidt Volvo Car Gent de productie voor van nieuwe modellen gebaseerd op het Compact Modular Architecture (CMA). Ondertussen werd de lasfabriek uitgebreid en zijn de eerste productielijnen en robots op het nieuwe platform geïnstalleerd. Een eerste model (XC40) op dat nieuwe platform komt in de loop van volgend jaar in productie. Een economische werkloosheid tijdens de ombouw zal volgend jaar gedeeltelijk gecompenseerd worden door de tijdelijke productie van het V60-model (ook de hybride versie) uit Zweden. Die fabriek wordt omgebouwd naar een SPA-platform voor grotere modellen. (Belga/NS)