Het Duitse autoconcern Volkswagen AG start in januari 2016 met een van de grootste terugroepacties uit de Europese autogeschiedenis. Niet minder dan 8,5 miljoen dieselvoertuigen, die uitgerust zijn met de omstreden sjoemelsoftware, moeten worden nagezien en indien nodig hersteld.

De terugroepactie komt er nadat de Duitse autoriteiten het voorstel van de autofabrikant om de klanten 'vrijwillige reparaties' aan te bieden, hebben verworpen.

De Federal Motor Transport Authority (KBA) eist nu dat Volkswagen 2,4 miljoen auto's in Duitsland terugroept. De verplichte terugroepactie in Duitsland vormt de basis voor de terugroepactie in heel Europa, waar dieselwagens meer dan de helft van de markt in beslag nemen.

Duitsland en Oostenrijk voeren druk op

"Alle 2,4 miljoen dieselauto's van het VW-concern waarin software zit om uitstoottests te manipuleren, moeten zonder uitzondering in de garage hersteld worden. De terugroepactie in Duitsland moet voor iedere eigenaar verplicht zijn", zei minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) donderdag in Berlijn. De terugroepactie duurt mogelijk tot ver in 2016. Voor concrete uitspraken over het tijdschema is het nog te vroeg, omdat veel technische details over de herstelling nog uitgeklaard moeten worden.

Volkswagen wordt verplicht om alle technische details van de geplande herstellingen halfweg november mee te delen aan de autoriteiten. Volgens Dobrindt zullen de nieuwe onderdelen, die nodig zijn om een aantal voertuigen te herstellen, waarschijnlijk beschikbaar zijn in september.

Ook Oostenrijk heeft Volkswagen verplicht om alle dieselauto's met sjoemelsoftware terug te roepen door het schandaal rond de gemanipuleerde uitstoottests. Minister van Verkeer Alois Stöger (SPÖ) gaf daartoe bevel. Volgens het ministerie van Verkeer in Wenen, dat verwijst naar cijfers van VW-importeur Porsche Oostenrijk, zijn ongeveer 363.000 voertuigen getroffen.

'Geen kosten voor de klanten'

Het is nog niet duidelijk welke aanpassingen er precies zullen gebeuren aan de betrokken Volkswagen-, Seat-, Skoda- en Audi-auto's in de 28 EU-lidstaten. Dat wordt nog per reeks en per model bekeken. "Het kan gaan om maatregelen in verband met de software of met de hardware", klinkt het in een persbericht.

'Work on the technical solutions detailed in the plan of measures is currently proceeding at full speed. Remedial action on the vehicles will begin in January 2016 - at no cost to our customers. The technical solutions can involve software as well as hardware measures. These are currently being developed for each affected series and each affected model year. All measures will first be presented to the responsible authorities. Volkswagen will subsequently inform the owners of these vehicles over the next weeks and months.' (uit het persbericht van VW)

De aanpassingen zullen de klant in ieder geval niets kosten. De betrokken eigenaars zullen in de loop van de komende weken en maanden op de hoogte worden gebracht. De autogroep preciseert dat het gaat om voertuigen met EA 189-motoren. Ze voegt eraan toe dat de huidige generatie dieselmotoren (EA 288), in gebruik sinds 2012, niet betrokken is.

(Belga/Bloomberg/BO)

Het Duitse autoconcern Volkswagen AG start in januari 2016 met een van de grootste terugroepacties uit de Europese autogeschiedenis. Niet minder dan 8,5 miljoen dieselvoertuigen, die uitgerust zijn met de omstreden sjoemelsoftware, moeten worden nagezien en indien nodig hersteld.De terugroepactie komt er nadat de Duitse autoriteiten het voorstel van de autofabrikant om de klanten 'vrijwillige reparaties' aan te bieden, hebben verworpen. De Federal Motor Transport Authority (KBA) eist nu dat Volkswagen 2,4 miljoen auto's in Duitsland terugroept. De verplichte terugroepactie in Duitsland vormt de basis voor de terugroepactie in heel Europa, waar dieselwagens meer dan de helft van de markt in beslag nemen."Alle 2,4 miljoen dieselauto's van het VW-concern waarin software zit om uitstoottests te manipuleren, moeten zonder uitzondering in de garage hersteld worden. De terugroepactie in Duitsland moet voor iedere eigenaar verplicht zijn", zei minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) donderdag in Berlijn. De terugroepactie duurt mogelijk tot ver in 2016. Voor concrete uitspraken over het tijdschema is het nog te vroeg, omdat veel technische details over de herstelling nog uitgeklaard moeten worden. Volkswagen wordt verplicht om alle technische details van de geplande herstellingen halfweg november mee te delen aan de autoriteiten. Volgens Dobrindt zullen de nieuwe onderdelen, die nodig zijn om een aantal voertuigen te herstellen, waarschijnlijk beschikbaar zijn in september.Ook Oostenrijk heeft Volkswagen verplicht om alle dieselauto's met sjoemelsoftware terug te roepen door het schandaal rond de gemanipuleerde uitstoottests. Minister van Verkeer Alois Stöger (SPÖ) gaf daartoe bevel. Volgens het ministerie van Verkeer in Wenen, dat verwijst naar cijfers van VW-importeur Porsche Oostenrijk, zijn ongeveer 363.000 voertuigen getroffen. Het is nog niet duidelijk welke aanpassingen er precies zullen gebeuren aan de betrokken Volkswagen-, Seat-, Skoda- en Audi-auto's in de 28 EU-lidstaten. Dat wordt nog per reeks en per model bekeken. "Het kan gaan om maatregelen in verband met de software of met de hardware", klinkt het in een persbericht. De aanpassingen zullen de klant in ieder geval niets kosten. De betrokken eigenaars zullen in de loop van de komende weken en maanden op de hoogte worden gebracht. De autogroep preciseert dat het gaat om voertuigen met EA 189-motoren. Ze voegt eraan toe dat de huidige generatie dieselmotoren (EA 288), in gebruik sinds 2012, niet betrokken is. (Belga/Bloomberg/BO)