Volkswagen heeft woensdag schuldig gepleit in de VS aan het milieuschandaal met de sjoemelsoftware. Het Duitse autoconcern gaat akkoord met een schikking van 4,3 miljard dollar, om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen. VW en het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de schikking overeengekomen, zo meldt het ministerie woensdag.

Volkswagen betuigt in de deal schuld aan overtredingen van Amerikaanse wetten, met name aan samenzwering, obstructie van de rechtsgang en het gebruik van valse verklaringen. Met de boete van 4,3 miljard dollar is VW naar eigen zeggen meer kwijt dan eerder werd begroot.

De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen echter nog niet worden vastgesteld, gaf het bedrijf dinsdag al aan. Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het concern al vele miljarden gekost.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.

Volkswagen heeft woensdag schuldig gepleit in de VS aan het milieuschandaal met de sjoemelsoftware. Het Duitse autoconcern gaat akkoord met een schikking van 4,3 miljard dollar, om verdere vervolging vanwege het dieselschandaal in de VS te ontlopen. VW en het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn de schikking overeengekomen, zo meldt het ministerie woensdag.Volkswagen betuigt in de deal schuld aan overtredingen van Amerikaanse wetten, met name aan samenzwering, obstructie van de rechtsgang en het gebruik van valse verklaringen. Met de boete van 4,3 miljard dollar is VW naar eigen zeggen meer kwijt dan eerder werd begroot. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen echter nog niet worden vastgesteld, gaf het bedrijf dinsdag al aan. Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor sjoemeldiesels. Dat heeft het concern al vele miljarden gekost. Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.