Het Duitse automerk Volkswagen heeft in oktober zijn positie als bestverkopend automerk in Nederland heroverd, nadat het in de twee voorgaande maanden de eerste plek uit handen had moeten geven. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en BOVAG.

Autoverdelers verkochten vorige maand in Nederland in totaal 39.006 nieuwe personenauto's. Dat is vergeleken met de 35.112 van oktober vorig jaar een toename met 11 procent.

Het door het dieselschandaal geplaagde Volkswagen leverde vorige maand in Nederland de meeste auto's af. In totaal ging het om 5.431 wagens, goed voor een marktaandeel van 13,9 procent.

Peugeot, dat in september nog de ranglijst aanvoerde, was met 4.410 personenauto's en een marktaandeel van 11,3 procent de nummer 2.

De derde plaats was voor Renault, met 2.700 auto's en een marktaandeel van 6,9 procent. De verkopen van nieuwe personenauto's over de eerste tien maanden komen in Nederland uit op in totaal 340.057. Dat is 6,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het zogenaamde emissieschandaal, waarbij Volkswagen sjoemelsoftware installeerde om de milieucijfers te manipuleren, kwam in september aan het licht. Hoewel de verkoop tot nader order niet te lijden heeft onder het schandaal, duikelde het concern in het derde kwartaal van dit jaar wel in de rode cijfers. Dat heeft te maken met de 6,7 miljard euro die klaar ligt om de kosten van het schandaal te dekken.

Volkswagen heeft wereldwijd maar liefst 11 miljoen dieselwagens verkocht die uitgerust waren met de sjoemelsoftware. (Belga/BO)

Het Duitse automerk Volkswagen heeft in oktober zijn positie als bestverkopend automerk in Nederland heroverd, nadat het in de twee voorgaande maanden de eerste plek uit handen had moeten geven. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en BOVAG. Autoverdelers verkochten vorige maand in Nederland in totaal 39.006 nieuwe personenauto's. Dat is vergeleken met de 35.112 van oktober vorig jaar een toename met 11 procent. Het door het dieselschandaal geplaagde Volkswagen leverde vorige maand in Nederland de meeste auto's af. In totaal ging het om 5.431 wagens, goed voor een marktaandeel van 13,9 procent. Peugeot, dat in september nog de ranglijst aanvoerde, was met 4.410 personenauto's en een marktaandeel van 11,3 procent de nummer 2. De derde plaats was voor Renault, met 2.700 auto's en een marktaandeel van 6,9 procent. De verkopen van nieuwe personenauto's over de eerste tien maanden komen in Nederland uit op in totaal 340.057. Dat is 6,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het zogenaamde emissieschandaal, waarbij Volkswagen sjoemelsoftware installeerde om de milieucijfers te manipuleren, kwam in september aan het licht. Hoewel de verkoop tot nader order niet te lijden heeft onder het schandaal, duikelde het concern in het derde kwartaal van dit jaar wel in de rode cijfers. Dat heeft te maken met de 6,7 miljard euro die klaar ligt om de kosten van het schandaal te dekken. Volkswagen heeft wereldwijd maar liefst 11 miljoen dieselwagens verkocht die uitgerust waren met de sjoemelsoftware. (Belga/BO)