De verbruikersorganisatie zette met het indienen van de klacht een eerste stap richting een 'Musterfeststellungsklag'" - vergelijkbaar met een groepsvordering - tegen de Duits autofabrikant. Een woordvoerster van rechtbank in de Noord-Duitse stad Braunschweig bevestigt dat de documenten voor het aangaan van een dergelijke zaak donderdagmorgen werden ingediend.

De zaak betreft voertuigen van VW, Audi, Skoda en Seat die uitgerust zijn met de gewraakte EA189-dieselmotor. VZBV zegt de klacht in te dienen in naam van tienduizenden mensen die de waarde van hun wagen zagen verminderen en die binnenkort mogelijk worden gebannen in de steden die strengere uitstootnormen opleggen.

De klacht komt er niet toevallig op 1 november. Het is namelijk de eerste dag waarop een nieuwe wet is ingegaan die een groepsvordering tegen het autoconcern mogelijk maakt. "Eén november zal in het geheugen van Volkswagen gegrift zijn als de dag waarop de fluwelen handschoen van de politici vervangen werd door de bokshandschoen van de consumentenorganisaties", zo verklaarde Klaus Müller van VZBV.

Als de klacht aanvaard wordt, kunnen de eigenaars van de betrokken auto's zich in een later stadium bij de coonsumentenorganisatie melden om zich bij de massaclaim aan te sluiten.

De verbruikersorganisatie zette met het indienen van de klacht een eerste stap richting een 'Musterfeststellungsklag'" - vergelijkbaar met een groepsvordering - tegen de Duits autofabrikant. Een woordvoerster van rechtbank in de Noord-Duitse stad Braunschweig bevestigt dat de documenten voor het aangaan van een dergelijke zaak donderdagmorgen werden ingediend.De zaak betreft voertuigen van VW, Audi, Skoda en Seat die uitgerust zijn met de gewraakte EA189-dieselmotor. VZBV zegt de klacht in te dienen in naam van tienduizenden mensen die de waarde van hun wagen zagen verminderen en die binnenkort mogelijk worden gebannen in de steden die strengere uitstootnormen opleggen.De klacht komt er niet toevallig op 1 november. Het is namelijk de eerste dag waarop een nieuwe wet is ingegaan die een groepsvordering tegen het autoconcern mogelijk maakt. "Eén november zal in het geheugen van Volkswagen gegrift zijn als de dag waarop de fluwelen handschoen van de politici vervangen werd door de bokshandschoen van de consumentenorganisaties", zo verklaarde Klaus Müller van VZBV.Als de klacht aanvaard wordt, kunnen de eigenaars van de betrokken auto's zich in een later stadium bij de coonsumentenorganisatie melden om zich bij de massaclaim aan te sluiten.