Met die mededeling geeft Volkswagen voor het eerst officieel toe dat ook buiten de Verenigde Staten dieselwagens zijn uitgerust met de software. De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak afgelopen vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van zo'n 500.000 wagens.

Winstwaarschuwing

Volkswagen zet in het derde kwartaal een voorziening van 6,5 miljard euro aan de kant. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van 'de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen.' De provisie wordt opgenomen in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken nog in volle gang zijn, kan het uiteindelijke bedrag nog veranderen.

'De resultaatobjectieven van de groep voor 2015 zullen als gevolg hiervan bijgesteld worden', aldus Volkswagen.

Na de winstwaarschuwing gleed het aandeel van de autobouwer uit Wolfsburg kort na de middag met bijna 23 procent weg, tot het laagste niveau sinds oktober 2011. Omstreeks 13.30 uur noteerde het aandeel ruim 19 procent in het rood, aan 107 euro.

'Topman Winterkorn moet opstappen'

Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen wegens het milieuschandaal. Dat meldden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de krant Tagesspiegel.

Het vertrek van Winterkorn moet vrijdag bij een bijeenkomst van de raad van toezicht bevestigd worden, aldus de bronnen. Eerder was het juist de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman die dag verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's gaat dat dus niet meer door. Zijn huidige termijn loopt eind volgend jaar af.

Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa. Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht zou verdwenen zijn als gevolg van het schandaal. Zijn functie wordt volgens de bronnen overgenomen door Porsche-topman Matthias Müller. (Belga/KVDA)(Belga/KVDA)

Met die mededeling geeft Volkswagen voor het eerst officieel toe dat ook buiten de Verenigde Staten dieselwagens zijn uitgerust met de software. De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak afgelopen vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van zo'n 500.000 wagens.Volkswagen zet in het derde kwartaal een voorziening van 6,5 miljard euro aan de kant. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van 'de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen.' De provisie wordt opgenomen in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken nog in volle gang zijn, kan het uiteindelijke bedrag nog veranderen. 'De resultaatobjectieven van de groep voor 2015 zullen als gevolg hiervan bijgesteld worden', aldus Volkswagen. Na de winstwaarschuwing gleed het aandeel van de autobouwer uit Wolfsburg kort na de middag met bijna 23 procent weg, tot het laagste niveau sinds oktober 2011. Omstreeks 13.30 uur noteerde het aandeel ruim 19 procent in het rood, aan 107 euro. Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen wegens het milieuschandaal. Dat meldden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de krant Tagesspiegel.Het vertrek van Winterkorn moet vrijdag bij een bijeenkomst van de raad van toezicht bevestigd worden, aldus de bronnen. Eerder was het juist de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman die dag verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's gaat dat dus niet meer door. Zijn huidige termijn loopt eind volgend jaar af. Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa. Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht zou verdwenen zijn als gevolg van het schandaal. Zijn functie wordt volgens de bronnen overgenomen door Porsche-topman Matthias Müller. (Belga/KVDA)(Belga/KVDA)