Voka: “Geef ons redenen om in Vlaanderen te ondernemen”

© Belga

De werkgeversorganisatie Voka legde vrijdagmorgen haar eisenbundel op de Vlaamse regeringstafel. Geen grote plannen, wel concrete actiepunten. “Als de Vlaamse regering dit niet kan realiseren, weten we het ook niet meer”, klinkt het bij de top van de organisatie.

De Vlaamse regering heeft al enkele initiatieven achter de rug om haar industrieel beleid weer op de rails te krijgen. Ze organiseerde een Staten-Generaal en schreef een groenboek voor de industrie. Om de overheid te helpen het groenboek te vertalen in een concreet witboek, schreef Voka samen met de consultant McKinsey een uitgebreide nota.

“We hebben ons beperkt tot acties die de Vlaamse regering daadwerkelijk kan realiseren”, legt Voka-voorzitter Luc De Bruyckere uit. “We eisen in deze nota dus geen lastenverlagingen omdat we weten dat dat de bevoegdheid is van de federale regering. Net omdat we ons plan op Vlaamse maat hebben geschreven, denk ik dat de regering er niet naast kan kijken.”
Afschaffen van ‘pestbelastingen’

Voka definieert drie prioriteiten. De organisatie wil dat de Vlaamse overheid een wervend verhaal schrijft dat de industrie vertrouwen geeft. “De regering moet een signaal geven dat ze ondernemerschap serieus neemt”, legt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer uit. “We vragen daarom dat ze de gemeenten helpt bij het afschaffen van de drijfkrachtbelasting en de belasting op bedrijfsoppervlakte. Voor de regering is dat een investering van 180 miljoen euro, voor de bedrijven zou dit een sterk signaal zijn dat veel meer waard is dan 180 miljoen.”

Luisteren naar onafhankelijk orgaan Om de Vlaamse groeiondernemingen een duw in de rug te geven, wil Voka dat de overheid haar steunmaatregelen eindelijk op orde krijgt. Vandaag zijn de overheidsinitiatieven een echt doolhof waarin bijna geen enkele ondernemer zijn weg vindt, klinkt het. De regering moet de krachten bundelen.

Maar Voka wil de overheid niet alleen belasten met die opdracht. Opdat de regering de juiste keuzes zou maken, stelt Voka voor een onafhankelijk orgaan in het leven te roepen. “Daarin zouden ondernemers, academici en experts zitten uit Vlaanderen en andere werelddelen”, legt De Bruyckere uit. “We denken dat de overheid keuzes moet maken en moet inzetten op de uitbouw van enkele clusters. Maar het zijn niet de politici die deze keuzes moeten maken, wel de mensen van het terrein.”

Nota van de laatste hoop Voka benadrukt dat zijn voorstellen ‘quick wins’ kunnen opbrengen. “De tijd van de grote dromen moeten we even achter ons laten. We moeten nu echt vooruit”, benadrukt De Bruyckere. De organisatie vindt dit plan niet zomaar te nemen of te laten. Ze wil een duidelijk signaal. “We vragen niet zozeer aan de overheid om ons te helpen te ondernemen, wel om ons niet te belemmeren. De overheid moet ons redenen geven om vanuit hier te ondernemen terwijl we de rest van de wereld proberen te veroveren”, besluit Michel Delbaere, managing director Crop’s en vicevoorzitter van Voka.

An Goovaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content