Op de Limburgse arbeidsmarkt is er, net als op vele andere plaatsen in Vlaanderen, een onevenwicht tussen vraag en aanbod.

Om werknemers die niet met de juiste motivatie solliciteren, te identificeren en verder te begeleiden, lanceren Voka Limburg en VDAB een online meldpunt.

De samenwerking is uniek in Vlaanderen, maar de organisaties hopen dat de andere provincies snel zullen volgen.

Concreet kunnen werkgevers via het meldpunt aangeven hoe de sollicitant zich tijdens een sollicitatiegesprek heeft gedragen.

Voka hekelde eerder al het gebrek aan controle op zogenaamde 'hangmatwerklozen' die geen job willen, maar wel op de verplichte sollicitatiegesprekken opduiken om hun werkloosheidsuitkering te behouden.

"Het resultaat is tijdverlies voor beide partijen. De 'werkzoekende' wil enkel een aanwezigheidsattest, de werkgever een gemotiveerde werkkracht", zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. Met het meldpunt kunnen werkgevers dergelijke sollicitanten actief signaleren, zodat VDAB er voordeel kan uithalen.

"We krijgen input over de aard van het negatieve sollicitatiegedrag, terwijl we voordien vaak niet wisten waar het spaak liep. Op basis van deze specifieke feedback kunnen we nu ofwel sanctionerende, ofwel extra begeleidende maatregelen nemen", zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg.

"Wanneer een werkgever gebruikmaakt van dit meldpunt, toont dit overigens aan dat hij of zij zich constructief opstelt", aldus Lommelen.

Op de Limburgse arbeidsmarkt is er, net als op vele andere plaatsen in Vlaanderen, een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Om werknemers die niet met de juiste motivatie solliciteren, te identificeren en verder te begeleiden, lanceren Voka Limburg en VDAB een online meldpunt. De samenwerking is uniek in Vlaanderen, maar de organisaties hopen dat de andere provincies snel zullen volgen.Concreet kunnen werkgevers via het meldpunt aangeven hoe de sollicitant zich tijdens een sollicitatiegesprek heeft gedragen.Voka hekelde eerder al het gebrek aan controle op zogenaamde 'hangmatwerklozen' die geen job willen, maar wel op de verplichte sollicitatiegesprekken opduiken om hun werkloosheidsuitkering te behouden. "Het resultaat is tijdverlies voor beide partijen. De 'werkzoekende' wil enkel een aanwezigheidsattest, de werkgever een gemotiveerde werkkracht", zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. Met het meldpunt kunnen werkgevers dergelijke sollicitanten actief signaleren, zodat VDAB er voordeel kan uithalen. "We krijgen input over de aard van het negatieve sollicitatiegedrag, terwijl we voordien vaak niet wisten waar het spaak liep. Op basis van deze specifieke feedback kunnen we nu ofwel sanctionerende, ofwel extra begeleidende maatregelen nemen", zegt Tinne Lommelen, directeur van VDAB Limburg. "Wanneer een werkgever gebruikmaakt van dit meldpunt, toont dit overigens aan dat hij of zij zich constructief opstelt", aldus Lommelen.