De VDAB registreerde eind juni 195.680 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ), of ongeveer 2.600 minder dan de ruim 198.000 in mei. Ook tussen april en mei was er een lichte daling van de maandcijfers. Maar in juni 2019 ging het maar om 175.068 werkzoekenden, waardoor er op jaarbasis een stijging van 11,8 procent is. Het gaat om een vierde stijging op rij op jaarbasis. De VDAB voegt eraan toe dat de tijdelijke werkloosheid niet meegerekend werd.

De werkloosheidsgraad klokt eind juni af op 6,34 procent, tegenover 6,43 procent in mei, maar het is te vroeg om daar conclusies uit te trekken, klinkt het. De stijging tegenover vorig jaar is het grootst bij de 25- tot 40-jarigen: +16,1 procent. Bij de middengeschoolden (diploma secundair) is dat plus 15,8 procent, bij de hooggeschoolden plus 15,5 procent.

Coronacrisis

De coronacrisis toont duidelijk haar impact op de arbeidsmarkt, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. 'Er zijn voorzichtig positieve signalen. De economie is intussen weer zo goed als volledig op gang gekomen. Dat zal ook zijn effect hebben op de arbeidsmarkt. Maar het blijft van belang om de komende periode alle parameters nauwkeurig op te volgen en heel gericht werkzoekenden te begeleiden, op te leiden en toe te leiden naar duurzaam werk.'

In Brussel is er tot nu toe sprake van een beperkte impact van de coronacrisis. Eind juni waren er 85.401 werkzoekenden, of een daling op 12 maanden met 204 (-0,2 procent). Dat geeft een werkloosheidsgraad van 15,2 procent.

Bij de jongerenwerkloosheid (de -25-jarigen) is er wel een stijging in de hoofdstad: +13,5 procent tot 8.133. 'Het aantal Brusselse jongeren dat zich voor de eerste keer kwam inschrijven na hun studies steeg met 43,6 procent. Tijdens deze door het coronavirus overheerste periode daalde de economische activiteit sterk en zijn er dus minder kansen op de arbeidsmarkt, met name voor jongeren die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten', klinkt het.

De VDAB registreerde eind juni 195.680 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ), of ongeveer 2.600 minder dan de ruim 198.000 in mei. Ook tussen april en mei was er een lichte daling van de maandcijfers. Maar in juni 2019 ging het maar om 175.068 werkzoekenden, waardoor er op jaarbasis een stijging van 11,8 procent is. Het gaat om een vierde stijging op rij op jaarbasis. De VDAB voegt eraan toe dat de tijdelijke werkloosheid niet meegerekend werd.De werkloosheidsgraad klokt eind juni af op 6,34 procent, tegenover 6,43 procent in mei, maar het is te vroeg om daar conclusies uit te trekken, klinkt het. De stijging tegenover vorig jaar is het grootst bij de 25- tot 40-jarigen: +16,1 procent. Bij de middengeschoolden (diploma secundair) is dat plus 15,8 procent, bij de hooggeschoolden plus 15,5 procent.De coronacrisis toont duidelijk haar impact op de arbeidsmarkt, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. 'Er zijn voorzichtig positieve signalen. De economie is intussen weer zo goed als volledig op gang gekomen. Dat zal ook zijn effect hebben op de arbeidsmarkt. Maar het blijft van belang om de komende periode alle parameters nauwkeurig op te volgen en heel gericht werkzoekenden te begeleiden, op te leiden en toe te leiden naar duurzaam werk.' In Brussel is er tot nu toe sprake van een beperkte impact van de coronacrisis. Eind juni waren er 85.401 werkzoekenden, of een daling op 12 maanden met 204 (-0,2 procent). Dat geeft een werkloosheidsgraad van 15,2 procent. Bij de jongerenwerkloosheid (de -25-jarigen) is er wel een stijging in de hoofdstad: +13,5 procent tot 8.133. 'Het aantal Brusselse jongeren dat zich voor de eerste keer kwam inschrijven na hun studies steeg met 43,6 procent. Tijdens deze door het coronavirus overheerste periode daalde de economische activiteit sterk en zijn er dus minder kansen op de arbeidsmarkt, met name voor jongeren die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten', klinkt het.