Omgerekend hebben in de eerste helft van 2012 in totaal 5.558 bedrijven de boeken neergelegd, blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Graydon. In juni gingen 990 bedrijven over de kop, een record voor die maand.

De toename van het aantal faillissementen doet zich enkel in Vlaanderen voor. In het Vlaamse gewest werden in de eerste zes maanden van dit jaar 7,79 procent meer faillissementen geteld dan in de eerste helft van 2011. In Wallonië (-0,82 procent) en Brussel (-2,2 procent) is het het aantal bedrijven dat de boeken neerlegt, gedaald.

Banenverlies

Als gevolg van de faillissementengolf kwamen er in ons land in het eerste halfjaar 12.052 banen op de tocht te staan. Dat is een toename met 9,6 procent in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar. De meeste slachtoffers vielen binnen het Vlaamse bedrijfsleven met een verlies van 5.807 banen (+19,6 procent). Wallonië telt voor die peridode 4.179 verloren banen (+5,5 procent). Binnen het Brusselse gewest gingen er met 2.066 jobs minder banen verloren dan een jaar geleden (-5,3 procent).

Het wordt erger

Graydon is niet optimistisch wat het bedrijfsleven in ons land betreft. Voor het najaar wordt namelijk rekening gehouden met een heuse 'faillissementenstorm'. Die storm komt er onder meer doordat een groot aantal kmo's er niet in slaagt het productie- en omzetniveau weer tot niveau van vóór de crisis te tillen. Bovendien vallen de hardste klappen op plaatsen waar de sterkste exportgerichte industrieën zich bevinden. Volgens Graydon nog een reden om het optimisme even op te bergen. (BO)

Omgerekend hebben in de eerste helft van 2012 in totaal 5.558 bedrijven de boeken neergelegd, blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Graydon. In juni gingen 990 bedrijven over de kop, een record voor die maand. De toename van het aantal faillissementen doet zich enkel in Vlaanderen voor. In het Vlaamse gewest werden in de eerste zes maanden van dit jaar 7,79 procent meer faillissementen geteld dan in de eerste helft van 2011. In Wallonië (-0,82 procent) en Brussel (-2,2 procent) is het het aantal bedrijven dat de boeken neerlegt, gedaald. BanenverliesAls gevolg van de faillissementengolf kwamen er in ons land in het eerste halfjaar 12.052 banen op de tocht te staan. Dat is een toename met 9,6 procent in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar. De meeste slachtoffers vielen binnen het Vlaamse bedrijfsleven met een verlies van 5.807 banen (+19,6 procent). Wallonië telt voor die peridode 4.179 verloren banen (+5,5 procent). Binnen het Brusselse gewest gingen er met 2.066 jobs minder banen verloren dan een jaar geleden (-5,3 procent). Het wordt ergerGraydon is niet optimistisch wat het bedrijfsleven in ons land betreft. Voor het najaar wordt namelijk rekening gehouden met een heuse 'faillissementenstorm'. Die storm komt er onder meer doordat een groot aantal kmo's er niet in slaagt het productie- en omzetniveau weer tot niveau van vóór de crisis te tillen. Bovendien vallen de hardste klappen op plaatsen waar de sterkste exportgerichte industrieën zich bevinden. Volgens Graydon nog een reden om het optimisme even op te bergen. (BO)