Vlaanderen heeft crisis beter doorstaan dan andere Europese regio’s

Vlaanderen heeft de economische crisis van 2009 iets beter doorstaan dan vergelijkbare Europese regio’s. Toch klinkt een waarschuwing: ‘Vlaanderen mag zijn welvaart niet als vanzelfsprekend beschouwen

Vlaanderen heeft de economische crisis van 2009 iets beter doorstaan dan vergelijkbare Europese regio’s. Met name de lage werkloosheidsgraad en de evolutie van de koopkracht van de inwoners zijn indicaties dat Vlaanderen de crisis relatief goed heeft doorstaan. Dat blijkt uit het rapport “Flanders Outlook 2013” waarin Vlaanderen wordt vergeleken met 15 Europese topregio’s. Het rapport waarschuwt er wel voor dat Vlaanderen niet op zijn lauweren mag rusten. “Vlaanderen mag zijn welvaart niet als vanzelfsprekend beschouwen”, luidt het.

Vlaanderen heeft met Vlaanderen in Actie (ViA) de ambitie om tegen 2020 bij de vijf topregio’s van Europa te behoren. In “Flanders Outlook” vergelijkt de studiedienst van de Vlaamse regering Vlaanderen jaarlijks met 15 Europese regio’s op het vlak van economie, arbeidsmarkt en innovatie.

Het laatste rapport toont aan dat Vlaanderen de crisis van 2009 relatief goed heeft doorstaan in vergelijking met andere regio’s. Zo bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner in 2009 29.900 euro, goed voor een vierde plaats op 16 regio’s. In 2007 en 2008 stond Vlaanderen nog op een zesde plaats. Daarnaast ligt de werkloosheidsgraad in Vlaanderen, 4,3 procent in 2011, laag. Vlaanderen staat daarmee vierde in de rij van benchmarkregio’s. In 2005 stond Vlaanderen nog tiende.

Maar niet alle indicatoren zijn even rooskleurig. Zo blijft de relatief lage werkzaamheidsgraad (71,8 procent in 2011) een pijnpunt. De lage arbeidsparticipatie van oudere werknemers in de leeftijdsgroep van 55-64 jaar (39 procent in 2011) is zelfs de laagste van de 16 regio’s. En ook de altijd zo geprezen productiviteit – “de motor achter de Vlaamse welvaart” – verliest de laatste jaren wat van zijn pluimen. In 1995 stond Vlaanderen nog op een tweede plaats voor productiviteit, in het laatste rapport is Vlaanderen gezakt naar de vijfde plaats. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content