2013 was het jaar dat Manpower begon met zijn peiling naar de tewerkstellingsvooruitzichten in België. De nieuwe conclusies komen uit de Manpower Barometer voor het derde kwartaal van 2014. In Wallonië is er een status quo, in Brussel een lichte verbetering.

Pessimistisch

"De Vlaamse werkgevers weten duidelijk niet van welk hout pijlen maken", klinkt het in een persbericht. De tewerkstellingsprognose voor het derde kwartaal van 2014, het verschil tussen het percentage werkgevers die een stijging van de tewerkstelling verwachten en die die een daling verwachten, gezuiverd van seizoensvariaties, bedraagt voor Vlaanderen -4.

"De meest pessimistische tewerkstellingsvooruitzichten sinds het derde kwartaal van 2003 toen ManpowerGroup de peiling startte in België." Voor Wallonië is de prognose neutraal (0), voor Brussel licht positief (+3). De index voor heel België verliest ten opzichte van het vorige kwartaal 3 punten en noteert met -1 licht negatief.

Positieve tewerkstellingsvooruitzichten zijn terug te vinden bij amper drie van de tien sectoren. In zes sectoren dalen de verwachtingen ten opzichte van vorig kwartaal.

'Niet zwartgallig'

"Dat wijst op een stilstand van de tewerkstelling. Toch zijn de cijfers niet zwartgallig", zegt Philippe Lacroix van MapowerGroup België en Luxemburg in het persbericht. "Negentig procent van de werkgevers houdt het personeelsbestand op een status quo de komende drie maanden. De werkgelegenheid mag dan wel niet groeien, ze blijft op zijn minst toch redelijk stabiel. De onzekerheid doet de werkgevers teruggrijpen naar flexibele oplossingen, zoals interimarbeid, waardoor ze niet gebonden zijn aan langetermijncontracten."

ManpowerGroup bevroeg in totaal meer dan 65.000 werkgevers in 42 landen en gebieden, waarvan 750 in België. In 37 landen en gebieden zijn de vooruitzichten positief. In Europa zijn 17 van de 22 landen positief. Enkel in Italië, Frankrijk, België, Nederland en Tsjechië is dat niet het geval. Manpower grijpt de cijfers aan om te pleiten voor sociaal-economische hervormingen in ons land. (Belga/TV)

2013 was het jaar dat Manpower begon met zijn peiling naar de tewerkstellingsvooruitzichten in België. De nieuwe conclusies komen uit de Manpower Barometer voor het derde kwartaal van 2014. In Wallonië is er een status quo, in Brussel een lichte verbetering.Pessimistisch "De Vlaamse werkgevers weten duidelijk niet van welk hout pijlen maken", klinkt het in een persbericht. De tewerkstellingsprognose voor het derde kwartaal van 2014, het verschil tussen het percentage werkgevers die een stijging van de tewerkstelling verwachten en die die een daling verwachten, gezuiverd van seizoensvariaties, bedraagt voor Vlaanderen -4. "De meest pessimistische tewerkstellingsvooruitzichten sinds het derde kwartaal van 2003 toen ManpowerGroup de peiling startte in België." Voor Wallonië is de prognose neutraal (0), voor Brussel licht positief (+3). De index voor heel België verliest ten opzichte van het vorige kwartaal 3 punten en noteert met -1 licht negatief.Positieve tewerkstellingsvooruitzichten zijn terug te vinden bij amper drie van de tien sectoren. In zes sectoren dalen de verwachtingen ten opzichte van vorig kwartaal.'Niet zwartgallig' "Dat wijst op een stilstand van de tewerkstelling. Toch zijn de cijfers niet zwartgallig", zegt Philippe Lacroix van MapowerGroup België en Luxemburg in het persbericht. "Negentig procent van de werkgevers houdt het personeelsbestand op een status quo de komende drie maanden. De werkgelegenheid mag dan wel niet groeien, ze blijft op zijn minst toch redelijk stabiel. De onzekerheid doet de werkgevers teruggrijpen naar flexibele oplossingen, zoals interimarbeid, waardoor ze niet gebonden zijn aan langetermijncontracten." ManpowerGroup bevroeg in totaal meer dan 65.000 werkgevers in 42 landen en gebieden, waarvan 750 in België. In 37 landen en gebieden zijn de vooruitzichten positief. In Europa zijn 17 van de 22 landen positief. Enkel in Italië, Frankrijk, België, Nederland en Tsjechië is dat niet het geval. Manpower grijpt de cijfers aan om te pleiten voor sociaal-economische hervormingen in ons land. (Belga/TV)