De tewerkstelling bij Vlaamse kmo's is vorig jaar met 1,5 procent gestegen. Er kwamen met andere woorden 9.591 banen bij in de kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse 'Kmo Tewerkstellingsmonitor' van HR-dienstengroep ADMB en ondernemersorganisatie Unizo.

Unizo spreekt van een 'fragiel herstel'. In 2012 waren er immers nog 16.000 arbeidsplaatsen (of 2,5 procent) verloren gegaan in de Vlaamse kmo-sector.

Industrie baart zorgen

In 2013 kreeg de horecasector de zwaarste klappen. De tewerkstelling in horeca-kmo's daalde met 6,6 procent. Ook in de bouw (- 1,3 procent) en de industrie (- 0,5 procent) gingen banen verloren.

Vooral de daling in de industrie baart Unizo zorgen, omdat die 'op termijn gevolgen heeft voor de tewerkstelling in de dienstensectoren die van de industrie afhangen'.

Dat de totale kmo-tewerkstelling toch toenam, is vooral te danken aan de sector van de vrije en intellectuele beroepen (+ 7,7 procent) en de financiële diensten (+ 6,9 procent). Ook in de diensten (+4 pct), distributie (+ 3,5 procent), gezondheidszorg (+ 3,3 procent) en transport (+1,7 procent) kwamen er banen bij.

Lastenverlaging

'We blijven hameren op een lineaire lastenverlaging. Dit is de enige weg om én de concurrentiekracht van bedrijven te verbeteren én de tewerkstelling aan te zwengelen', besluit Unizo.

De ondernemersorganisatie vraagt een algemene loonlastenverlaging van 5 procent, ofwel 7 miljard euro. Die zou goed zijn voor ruim 80.000 jobs.

De volledige kmo-sector in Vlaanderen (dat zijn bedrijven met minder dan 50 werknemers) telt circa 640.000 banen. De 'Kmo Tewerkstellingsmonitor' is gebaseerd op de tewerkstellingsgegevens van een constant staal van ruim 19.000 kmo's in Vlaanderen, die ruim 100.000 werknemers tewerkstellen. (Belga/KVDA)

De tewerkstelling bij Vlaamse kmo's is vorig jaar met 1,5 procent gestegen. Er kwamen met andere woorden 9.591 banen bij in de kleine en middelgrote ondernemingen in Vlaanderen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse 'Kmo Tewerkstellingsmonitor' van HR-dienstengroep ADMB en ondernemersorganisatie Unizo. Unizo spreekt van een 'fragiel herstel'. In 2012 waren er immers nog 16.000 arbeidsplaatsen (of 2,5 procent) verloren gegaan in de Vlaamse kmo-sector. Industrie baart zorgen In 2013 kreeg de horecasector de zwaarste klappen. De tewerkstelling in horeca-kmo's daalde met 6,6 procent. Ook in de bouw (- 1,3 procent) en de industrie (- 0,5 procent) gingen banen verloren. Vooral de daling in de industrie baart Unizo zorgen, omdat die 'op termijn gevolgen heeft voor de tewerkstelling in de dienstensectoren die van de industrie afhangen'. Dat de totale kmo-tewerkstelling toch toenam, is vooral te danken aan de sector van de vrije en intellectuele beroepen (+ 7,7 procent) en de financiële diensten (+ 6,9 procent). Ook in de diensten (+4 pct), distributie (+ 3,5 procent), gezondheidszorg (+ 3,3 procent) en transport (+1,7 procent) kwamen er banen bij. Lastenverlaging 'We blijven hameren op een lineaire lastenverlaging. Dit is de enige weg om én de concurrentiekracht van bedrijven te verbeteren én de tewerkstelling aan te zwengelen', besluit Unizo. De ondernemersorganisatie vraagt een algemene loonlastenverlaging van 5 procent, ofwel 7 miljard euro. Die zou goed zijn voor ruim 80.000 jobs.