De resultaten komen uit het jaarlijkse iGMO groei-onderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School, samen met Ernst & Young en KBC uitgevoerd. Zo'n 80 Vlaamse groeibedrijven namen deel aan de enquête.

Vlaamse groeibedrijven zijn "alerter en vinniger" dan hun collega's, zegt Hans Crijns, professor ondernemerschap aan Vlerick. Zo stelt de helft van de Vlaamse groeiers dat ze onmiddellijk kunnen bijsturen op wijzigingen in de vraag. In Europa is dat slechts 37 procent, op wereldvlak 36 procent. Het pallet aan acties van Vlaamse bedrijven is volgens Crijns groot: ze ondernemen zowel kostenbesparende acties als offensieve acties, zoals productinnovatie of marktontwikkeling.

De Vlaamse groeibedrijven beschouwen het ergste van de crisis dan ook als voorbij: 74 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn over de bedrijfsperformantie. De afgelopen twee jaar kende 73 procent een omzettoename en 78 procent een toename van de winstgevendheid.

Wat de toekomst betreft, is 88 procent van de ondervraagde groeibedrijven positief en hoopvol voor de komende twee jaren.
Voorts blijkt dat Vlaamse groeiers zich niet snel wagen op nieuwe markten, maar eerder kiezen voor het lanceren van nieuwe producten.

Opvallend: één op drie deed het afgelopen jaar een acquisitie.
Tenslotte vinden de Vlaamse groeiers vooral het aantrekken van talent een rem op hun groei, financiering vormt geen belemmering. Er is een goede toegang tot kapitaal.

De resultaten komen uit het jaarlijkse iGMO groei-onderzoek van de Vlerick Leuven Gent Management School, samen met Ernst & Young en KBC uitgevoerd. Zo'n 80 Vlaamse groeibedrijven namen deel aan de enquête. Vlaamse groeibedrijven zijn "alerter en vinniger" dan hun collega's, zegt Hans Crijns, professor ondernemerschap aan Vlerick. Zo stelt de helft van de Vlaamse groeiers dat ze onmiddellijk kunnen bijsturen op wijzigingen in de vraag. In Europa is dat slechts 37 procent, op wereldvlak 36 procent. Het pallet aan acties van Vlaamse bedrijven is volgens Crijns groot: ze ondernemen zowel kostenbesparende acties als offensieve acties, zoals productinnovatie of marktontwikkeling. De Vlaamse groeibedrijven beschouwen het ergste van de crisis dan ook als voorbij: 74 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn over de bedrijfsperformantie. De afgelopen twee jaar kende 73 procent een omzettoename en 78 procent een toename van de winstgevendheid. Wat de toekomst betreft, is 88 procent van de ondervraagde groeibedrijven positief en hoopvol voor de komende twee jaren. Voorts blijkt dat Vlaamse groeiers zich niet snel wagen op nieuwe markten, maar eerder kiezen voor het lanceren van nieuwe producten.Opvallend: één op drie deed het afgelopen jaar een acquisitie. Tenslotte vinden de Vlaamse groeiers vooral het aantrekken van talent een rem op hun groei, financiering vormt geen belemmering. Er is een goede toegang tot kapitaal.