Dat schrijven De Morgen en Het Belang van Limburg.

De dodentol na de overstromingen in België is opgelopen tot 31. Er zijn 163 mensen vermoedelijk vermist of onbereikbaar. Op sommige plaatsen vinden er nog zoekacties plaats, maar 'de focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade', zegt het Crisiscentrum.

Schadeclaims

Dat die enorm is, blijkt uit de schadeclaims die nu al bij de verzekeraars toestromen. Het is duidelijk dat het vorige record van de overstromingen in 2016 gebroken zal worden. Toen waren er 27.000 aangiften, samen goed voor 143 miljoen euro.

'Deze keer zullen we over de 150 miljoen euro gaan', zegt Wauthier Robyns van beroepsvereniging Assuralia, die van een 'voorzichtige raming' spreekt.

Voorschotten

Als er meer dan 5.000 euro schade is, zijn snelle voorschotten mogelijk, zegt Robyns. 'Gedupeerden kunnen het geld gebruiken om noodzakelijke goederen te kopen zoals kleding of een koelkast. De overige schade wordt later nog verrekend.' De verzekeringsbedrijven zullen zich voor die voorschotten eerst focussen op de zwaarste dossiers.

In principe dekt de brandverzekering de schade aan gebouwen en inboedel. Ook auto's waarop een omnium of kleine omnium loopt, zijn verzekerd. Maar oudere auto's, tuinhuizen, serres of schuren vallen niet altijd onder een verzekering.

De enige optie is dan een aanvraag in te dienen bij het Rampenfonds van de overheid. Na betaling van een franchise van 500 euro worden daaruit zaken terugbetaald die niet gedekt zijn door de eigen brandpolis.

Erkenning als ramp

Wat Vlaanderen betreft, moet de Vlaamse regering de overstromingen eerst erkennen als een ramp. Voor die procedure is het advies van het KMI vereist, zegt het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

'We gaan dit proces proberen te versnellen. Maar intussen roepen we alle mensen op om zo snel mogelijk hun dossier in te dienen. Op die manier kunnen we de problemen ook sneller in kaart brengen.'

Dat schrijven De Morgen en Het Belang van Limburg.De dodentol na de overstromingen in België is opgelopen tot 31. Er zijn 163 mensen vermoedelijk vermist of onbereikbaar. Op sommige plaatsen vinden er nog zoekacties plaats, maar 'de focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade', zegt het Crisiscentrum. Dat die enorm is, blijkt uit de schadeclaims die nu al bij de verzekeraars toestromen. Het is duidelijk dat het vorige record van de overstromingen in 2016 gebroken zal worden. Toen waren er 27.000 aangiften, samen goed voor 143 miljoen euro. 'Deze keer zullen we over de 150 miljoen euro gaan', zegt Wauthier Robyns van beroepsvereniging Assuralia, die van een 'voorzichtige raming' spreekt. Als er meer dan 5.000 euro schade is, zijn snelle voorschotten mogelijk, zegt Robyns. 'Gedupeerden kunnen het geld gebruiken om noodzakelijke goederen te kopen zoals kleding of een koelkast. De overige schade wordt later nog verrekend.' De verzekeringsbedrijven zullen zich voor die voorschotten eerst focussen op de zwaarste dossiers. In principe dekt de brandverzekering de schade aan gebouwen en inboedel. Ook auto's waarop een omnium of kleine omnium loopt, zijn verzekerd. Maar oudere auto's, tuinhuizen, serres of schuren vallen niet altijd onder een verzekering. De enige optie is dan een aanvraag in te dienen bij het Rampenfonds van de overheid. Na betaling van een franchise van 500 euro worden daaruit zaken terugbetaald die niet gedekt zijn door de eigen brandpolis. Wat Vlaanderen betreft, moet de Vlaamse regering de overstromingen eerst erkennen als een ramp. Voor die procedure is het advies van het KMI vereist, zegt het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). 'We gaan dit proces proberen te versnellen. Maar intussen roepen we alle mensen op om zo snel mogelijk hun dossier in te dienen. Op die manier kunnen we de problemen ook sneller in kaart brengen.'