Dat blijkt maandag uit berekeningen van de redactie van De Tijd.

De federale overheid, de gewesten en de Gemeentelijke holding snelden in oktober 2008 Dexia ter hulp. Zij legden voor bijna 253 miljoen aandelen in totaal 2,5 miljard euro op tafel, dus tegen een prijs van 9,9 euro per aandeel. Die aandelen waren vrijdagavond nog maar 3,60 euro of, voor het ganse pakket, 908 miljoen waard. Dat komt overeen met een negatief rendement van 64 procent.

BNP Paribas Ook de investering van België in BNP Paribas is nog niet rendabel. De federale overheid ruilde in oktober 2008 driekwart van Fortis Bank voor een belang in de Franse groep. Begin dit jaar had de staat, dankzij de remonte van het BNP Paribasaandeel, uitzicht op een meerwaarde.

Maar de koers van de BNP Paribas viel sindsdien terug tot minder dan 48 euro. Ten opzichte van de instapkoers - en rekening houdend met de kapitaalverhoging die de Fransen intussen doorvoerden - is het rendement op de investering meer dan 10 procent negatief.

Desondanks is niet alles kommer en kwel. Zo zijn alleen al de staatswaarborgen aan de banken goed voor inkomsten van 1,83 miljard euro op vier jaar.

Dat blijkt maandag uit berekeningen van de redactie van De Tijd. De federale overheid, de gewesten en de Gemeentelijke holding snelden in oktober 2008 Dexia ter hulp. Zij legden voor bijna 253 miljoen aandelen in totaal 2,5 miljard euro op tafel, dus tegen een prijs van 9,9 euro per aandeel. Die aandelen waren vrijdagavond nog maar 3,60 euro of, voor het ganse pakket, 908 miljoen waard. Dat komt overeen met een negatief rendement van 64 procent. BNP Paribas Ook de investering van België in BNP Paribas is nog niet rendabel. De federale overheid ruilde in oktober 2008 driekwart van Fortis Bank voor een belang in de Franse groep. Begin dit jaar had de staat, dankzij de remonte van het BNP Paribasaandeel, uitzicht op een meerwaarde. Maar de koers van de BNP Paribas viel sindsdien terug tot minder dan 48 euro. Ten opzichte van de instapkoers - en rekening houdend met de kapitaalverhoging die de Fransen intussen doorvoerden - is het rendement op de investering meer dan 10 procent negatief. Desondanks is niet alles kommer en kwel. Zo zijn alleen al de staatswaarborgen aan de banken goed voor inkomsten van 1,83 miljard euro op vier jaar.