Sinds het referendum, waarin de Britse bevolking voor een brexit heeft gestemd, heeft het pond al 10 procent van zijn waarde verloren. Daarenboven heeft de Bank of England vorige week haar belangrijkste rentetarief van 0,5 procent naar 0,25 procent verlaagd in de hoop de Britse economie een duwtje in de rug te geven. Dergelijke maatregelen zijn voornamelijk goed nieuws voor de bedrijven die veel producten exporteren. Zo ook voor de producenten van Schotse Whisky. Dat schrijft Bloomberg.

Een welgekomen geschenk

Tijdens het referendum had het merendeel van de Schotse bevolking zich tegen een brexit uitgesproken. Daarom is de onverwachte boom van de whiskyverkoop een welgekomen geschenk voor de Schotse bevolking. Het goedje is een van de belangrijkste exportproducten van het land. Schotse whisky genereert jaarlijks 4 miljard euro aan inkomsten.

Dawn Davies, die op de groothandel Whisky Exchange in Londen werkt, zegt in een interview met Bloomberg dat hij nog nooit zo'n verkoopgekte heeft meegemaakt. Volgens hem is de verkoop van Schotse whisky met 30 à 40 procent gestegen. Nochthans waren de whiskyproducenten als de dood voor de mogelijke gevolgen van de brexit. In aanloop naar het referendum zagen de grootste producenten van whisky zoals Johnnie Walker de verkoop met 2,8 procent dalen. Daarom had de whiskysector alles in het werk gezet om een Britse uitstap uit de Europese Unie te vermijden.

Concurrentie buitenlandse producenten

Maar het zwakkere pond heeft het tij nu doen keren. Sinds het referendum zit de verkoop in de lift en zien de producenten hun aandeelkoersen aanzienlijk stijgen. Zo is het aandeel van Diageo, een drankenproducent die in meer dan 180 landen actief is, sinds de volkstemming met 19 procent gestegen. Dankzij het goedkopere pond kunnen Schotse bedrijven nu gemakkelijker de concurrentie aangaan met Ierse en Amerikaanse producenten.

In tegenstelling tot enkele maanden geleden kijken de Schotse producenten nu door een roze bril naar de toekomst. "Er is geen enkele reden om te denken dat het post-Brexit tijdperk geen succes zal zijn", laat Duncan Baldwin, de marketingdirecteur van Angus Dundee Distillers in de Schotse highlands aan Bloomberg weten. (NS)

Sinds het referendum, waarin de Britse bevolking voor een brexit heeft gestemd, heeft het pond al 10 procent van zijn waarde verloren. Daarenboven heeft de Bank of England vorige week haar belangrijkste rentetarief van 0,5 procent naar 0,25 procent verlaagd in de hoop de Britse economie een duwtje in de rug te geven. Dergelijke maatregelen zijn voornamelijk goed nieuws voor de bedrijven die veel producten exporteren. Zo ook voor de producenten van Schotse Whisky. Dat schrijft Bloomberg. Tijdens het referendum had het merendeel van de Schotse bevolking zich tegen een brexit uitgesproken. Daarom is de onverwachte boom van de whiskyverkoop een welgekomen geschenk voor de Schotse bevolking. Het goedje is een van de belangrijkste exportproducten van het land. Schotse whisky genereert jaarlijks 4 miljard euro aan inkomsten. Dawn Davies, die op de groothandel Whisky Exchange in Londen werkt, zegt in een interview met Bloomberg dat hij nog nooit zo'n verkoopgekte heeft meegemaakt. Volgens hem is de verkoop van Schotse whisky met 30 à 40 procent gestegen. Nochthans waren de whiskyproducenten als de dood voor de mogelijke gevolgen van de brexit. In aanloop naar het referendum zagen de grootste producenten van whisky zoals Johnnie Walker de verkoop met 2,8 procent dalen. Daarom had de whiskysector alles in het werk gezet om een Britse uitstap uit de Europese Unie te vermijden. Maar het zwakkere pond heeft het tij nu doen keren. Sinds het referendum zit de verkoop in de lift en zien de producenten hun aandeelkoersen aanzienlijk stijgen. Zo is het aandeel van Diageo, een drankenproducent die in meer dan 180 landen actief is, sinds de volkstemming met 19 procent gestegen. Dankzij het goedkopere pond kunnen Schotse bedrijven nu gemakkelijker de concurrentie aangaan met Ierse en Amerikaanse producenten. In tegenstelling tot enkele maanden geleden kijken de Schotse producenten nu door een roze bril naar de toekomst. "Er is geen enkele reden om te denken dat het post-Brexit tijdperk geen succes zal zijn", laat Duncan Baldwin, de marketingdirecteur van Angus Dundee Distillers in de Schotse highlands aan Bloomberg weten. (NS)