De elektronicafabrikant Apple plant een eigen winkel in Brussel, waarschijnlijk in de Guldenvlieslaan. Op termijn zouden er in België een tiental winkels in eigen beheer kunnen komen. Vooral bij Belgische premium resellers van Apple is er ongerustheid over het nieuwe verkoopkanaal, meldt zusterblad Trends-Tendances. In ruil voor een hogere verkoopcommissie verbinden zij zich ertoe bijna enkel hardware van Apple te verkopen. Bovendien moeten ze aan strenge eisen voldoen qua inplanting, inrichting en de opleiding van het personeel. Ketens zoals Fnac die Apple-toestellen naast andere merken verkopen, zijn aan minder regels gebonden.

"Heeft Apple ons nog wel nodig", vraagt Bruno Kesteloot, algemeen directeur van Mac Line, zich af. Mac Line profiteert mee van de populariteit van Apple-producten en doet het goed.

Het Franse moederbedrijf eBizzcuss zit wel in slechtere papieren en vroeg gerechtelijk uitstel van betaling. In november sleepte het ook Apple voor de rechter. eBizzcuss zegt dat Apple bewust te weinig producten aan onafhankelijke verdelers levert en de winkels in eigen beheer voortrekt in Frankrijk.

"In Louvain-La-Neuve hebben we op verzoek van Apple zwaar geïnvesteerd in de herinrichting van een winkel", zegt Kesteloot. "Bij de heropening hebben we te weinig toestellen van het populaire type MacBook Air gekregen." (SF)

De elektronicafabrikant Apple plant een eigen winkel in Brussel, waarschijnlijk in de Guldenvlieslaan. Op termijn zouden er in België een tiental winkels in eigen beheer kunnen komen. Vooral bij Belgische premium resellers van Apple is er ongerustheid over het nieuwe verkoopkanaal, meldt zusterblad Trends-Tendances. In ruil voor een hogere verkoopcommissie verbinden zij zich ertoe bijna enkel hardware van Apple te verkopen. Bovendien moeten ze aan strenge eisen voldoen qua inplanting, inrichting en de opleiding van het personeel. Ketens zoals Fnac die Apple-toestellen naast andere merken verkopen, zijn aan minder regels gebonden. "Heeft Apple ons nog wel nodig", vraagt Bruno Kesteloot, algemeen directeur van Mac Line, zich af. Mac Line profiteert mee van de populariteit van Apple-producten en doet het goed. Het Franse moederbedrijf eBizzcuss zit wel in slechtere papieren en vroeg gerechtelijk uitstel van betaling. In november sleepte het ook Apple voor de rechter. eBizzcuss zegt dat Apple bewust te weinig producten aan onafhankelijke verdelers levert en de winkels in eigen beheer voortrekt in Frankrijk. "In Louvain-La-Neuve hebben we op verzoek van Apple zwaar geïnvesteerd in de herinrichting van een winkel", zegt Kesteloot. "Bij de heropening hebben we te weinig toestellen van het populaire type MacBook Air gekregen." (SF)