]We hebben lang moeten wachten, maar deze week zomert het volop. Trends besteedt in zijn jongste nummer aandacht aan de roomijssector. Jacques Ijs uit Oevel is daarbij de rendementskampioen. België telt zes industriële roomijsproducenten, met vooral Belgian Ice Cream Group of BIG (onder meer IJsboerke, rond de Waalse financier Albert Frère) dat het moeilijk heeft.

Jacques IJs scoort goed met voortdurende innovaties, vooral als huismerk voor de supermarkt. Toch is Dirk Robeyn niet echt een tevreden man. De kwakkelzomer is één reden. "Ik zou liegen, als ik zou beweren dat een goede zomer geen impact heeft. Een mooie zomer betekent een extra verkoop van 10 procent. Maar uiteraard maak je de rekening pas aan het einde van het jaar. Een goed voor- en najaar kan veel verhelpen."

Een grotere kopzorg vormen grondstoffen en verpakking. "Het is ongelooflijk wat er met grondstoffen aan de hand is", gromt de gedelegeerd bestuurder. "Ik ben 25 jaar actief in de sector. Twintig jaar had ik geen last van grondstoffenprijzen. Maar de voorbije vijf jaar zijn de prijzen van zuivelproducten plots maal twee, maal drie gegaan. Een jaar later klapten ze in elkaar. Daar heb je dus last van. Grondstoffen en verpakking zijn goed voor de helft van onze productiekosten. Die prijsschommelingen hebben bovendien niets meer te maken met slechte oogsten. Ze zijn louter speculatief. Speculeren met voeding zou verboden moeten zijn." (W.R.)

]We hebben lang moeten wachten, maar deze week zomert het volop. Trends besteedt in zijn jongste nummer aandacht aan de roomijssector. Jacques Ijs uit Oevel is daarbij de rendementskampioen. België telt zes industriële roomijsproducenten, met vooral Belgian Ice Cream Group of BIG (onder meer IJsboerke, rond de Waalse financier Albert Frère) dat het moeilijk heeft. Jacques IJs scoort goed met voortdurende innovaties, vooral als huismerk voor de supermarkt. Toch is Dirk Robeyn niet echt een tevreden man. De kwakkelzomer is één reden. "Ik zou liegen, als ik zou beweren dat een goede zomer geen impact heeft. Een mooie zomer betekent een extra verkoop van 10 procent. Maar uiteraard maak je de rekening pas aan het einde van het jaar. Een goed voor- en najaar kan veel verhelpen." Een grotere kopzorg vormen grondstoffen en verpakking. "Het is ongelooflijk wat er met grondstoffen aan de hand is", gromt de gedelegeerd bestuurder. "Ik ben 25 jaar actief in de sector. Twintig jaar had ik geen last van grondstoffenprijzen. Maar de voorbije vijf jaar zijn de prijzen van zuivelproducten plots maal twee, maal drie gegaan. Een jaar later klapten ze in elkaar. Daar heb je dus last van. Grondstoffen en verpakking zijn goed voor de helft van onze productiekosten. Die prijsschommelingen hebben bovendien niets meer te maken met slechte oogsten. Ze zijn louter speculatief. Speculeren met voeding zou verboden moeten zijn." (W.R.)