De laatste twaalf maanden ontving de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) 207.244 vacatures. Een forse toename met 25 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Maar ondanks de stijging van het aantal vacatures telt de VDAB nog 238.093 werkzoekenden. Hoewel dat aantal afneemt, ligt het percentage werkzoekenden toch nog boven het peil van 2013.

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), blijkt dat het aantal opleidingen voor knelpuntberoepen, zoals schoonmakers en verpleegkundigen, afneemt. Van 26.264 in 2014 tot 24.251 in 2015. Dat meldt De Morgen maandag. Meer vacatures en toch minder opleidingen, 'onbegrijpelijk' volgens Bothuyne.

"Het is onbegrijpelijk dat de VDAB steeds minder knelpuntopleidingen organiseert", aldus Bothuyne in een reactie aan de krant. "Nu, meer dan ooit, zouden we werkzoekenden moeten opleiden en bedrijven aan personeel helpen. De VDAB moet een tandje hoger schakelen", luidt het.

Bovendien blijken almaar minder werkzoekenden hun knelpuntopleiding te voltooien. Ongeveer 1 of de 5 houdt het voortijdig voor gezien. Eean aantal van hen vindt een job of wordt ziek, maar anderen blijken gewoon niet geschikt voor de opleiding. "De VDAB moet kandidaten beter doorlichten", vindt Bothuyne. "Anders heeft het geen zin een cursus te starten."

(DM/BO)

De laatste twaalf maanden ontving de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) 207.244 vacatures. Een forse toename met 25 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Maar ondanks de stijging van het aantal vacatures telt de VDAB nog 238.093 werkzoekenden. Hoewel dat aantal afneemt, ligt het percentage werkzoekenden toch nog boven het peil van 2013.Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), blijkt dat het aantal opleidingen voor knelpuntberoepen, zoals schoonmakers en verpleegkundigen, afneemt. Van 26.264 in 2014 tot 24.251 in 2015. Dat meldt De Morgen maandag. Meer vacatures en toch minder opleidingen, 'onbegrijpelijk' volgens Bothuyne."Het is onbegrijpelijk dat de VDAB steeds minder knelpuntopleidingen organiseert", aldus Bothuyne in een reactie aan de krant. "Nu, meer dan ooit, zouden we werkzoekenden moeten opleiden en bedrijven aan personeel helpen. De VDAB moet een tandje hoger schakelen", luidt het. Bovendien blijken almaar minder werkzoekenden hun knelpuntopleiding te voltooien. Ongeveer 1 of de 5 houdt het voortijdig voor gezien. Eean aantal van hen vindt een job of wordt ziek, maar anderen blijken gewoon niet geschikt voor de opleiding. "De VDAB moet kandidaten beter doorlichten", vindt Bothuyne. "Anders heeft het geen zin een cursus te starten."(DM/BO)