Ondanks de zware verliezen blijken de meeste varkenshouders wel nog in staat hun kredieten aan de banken terug te betalen. Door de lage prijzen voor varkensvlees en de gestegen voederprijzen krijgen steeds meer houders het evenwel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De recente dioxinecrisis in Duitsland maakt de situatie nog dramatischer. De sector spreekt van de grootste crisis ooit en vreest dat zowat de helft van de 6.000 Vlaamse varkenshouders over de kop dreigt te gaan.

Om een beter zicht te krijgen op de situatie nodigde minister Peeters dinsdag de banksector uit. KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Landbouwkrediet, de vier grootste financiers van de sector, lieten weten dat het aantal "probleemdossiers", landbouwers die hun kredieten niet meer kunnen afbetalen, beperkt is. Wel verwachten de banken dat de problemen zullen toenemen als de vleesprijzen laag en de voederprijzen hoog blijven.

De banken gaan nu bij elke individuele varkenshouder op bezoek om de individuele situatie te bekijken. Het is daarbij onder meer de bedoeling in te schatten in welke mate de landbouwers facturen hebben openstaan bij de veevoederleveranciers. Minister Peeters zal daarover met de veevoederbedrijven overleggen.

Colruyt
Varkenshouders die vlees leveren aan winkelketen Colruyt krijgen "tijdelijk" 5 euro extra per varken. De toeslag zou geen gevolgen hebben op de prijzen in de winkel. Volgens de Boerenbond heeft de regeling, die loopt tot 11 februari 2011, betrekking op meer dan 10.000 varkens per week. De Boerenbond schat dat het in totaal gaat om zowat 7 procent van de wekelijkse slachtingen in de Belgische slachthuizen, of "meer dan 10.000 varkens per week". Voorlopig zouden andere ketens niet met een gelijkaardige actie komen. Bij distributiefederatie Comeos zegt men dinsdag dat het gaat om een commerciële beslissing van een individueel lid.

Ondanks de zware verliezen blijken de meeste varkenshouders wel nog in staat hun kredieten aan de banken terug te betalen. Door de lage prijzen voor varkensvlees en de gestegen voederprijzen krijgen steeds meer houders het evenwel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De recente dioxinecrisis in Duitsland maakt de situatie nog dramatischer. De sector spreekt van de grootste crisis ooit en vreest dat zowat de helft van de 6.000 Vlaamse varkenshouders over de kop dreigt te gaan. Om een beter zicht te krijgen op de situatie nodigde minister Peeters dinsdag de banksector uit. KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Landbouwkrediet, de vier grootste financiers van de sector, lieten weten dat het aantal "probleemdossiers", landbouwers die hun kredieten niet meer kunnen afbetalen, beperkt is. Wel verwachten de banken dat de problemen zullen toenemen als de vleesprijzen laag en de voederprijzen hoog blijven. De banken gaan nu bij elke individuele varkenshouder op bezoek om de individuele situatie te bekijken. Het is daarbij onder meer de bedoeling in te schatten in welke mate de landbouwers facturen hebben openstaan bij de veevoederleveranciers. Minister Peeters zal daarover met de veevoederbedrijven overleggen. Colruyt Varkenshouders die vlees leveren aan winkelketen Colruyt krijgen "tijdelijk" 5 euro extra per varken. De toeslag zou geen gevolgen hebben op de prijzen in de winkel. Volgens de Boerenbond heeft de regeling, die loopt tot 11 februari 2011, betrekking op meer dan 10.000 varkens per week. De Boerenbond schat dat het in totaal gaat om zowat 7 procent van de wekelijkse slachtingen in de Belgische slachthuizen, of "meer dan 10.000 varkens per week". Voorlopig zouden andere ketens niet met een gelijkaardige actie komen. Bij distributiefederatie Comeos zegt men dinsdag dat het gaat om een commerciële beslissing van een individueel lid.