VanHaren had eerder al gezegd dat het de winkels de komende maanden zal ombouwen tot vanHaren-filialen. De heropening is gepland vanaf 1 februari 2021.

Hoeveel mensen er aan de slag zullen kunnen, is nog altijd niet duidelijk. De Brantano-werknemers zullen niet automatisch de overstap kunnen maken, aangezien vanHaren enkel de panden heeft overgenomen. Maar 'we staan er heel erg voor open om oud-Brantanowerknemers als nieuwe collega's in de vanHaren-familie te verwelkomen', stelt de Nederlandse keten in een persbericht. Aan welke voorwaarden dat zal zijn, is ook nog niet duidelijk.

De Belgische Bie Buelens, die al voor vanHaren werkte, is aangeduid om de transformatie van de Brantano-winkels te leiden. Na de overname zal vanHaren 56 winkels hebben in België.

Geen anciënniteit

Volgens vakbondssecretaris Sven De Scheemaeker van ACV Puls heeft deze situatie niets te maken met een klassieke overname na faillissement. Werknemers die de overstap maken, zouden een nieuw contract krijgen waarbij de anciënniteit "nul" is. 'VanHaren heronderhandelde alleen de huurcontracten, ze nemen de winkels over die ze willen', zegt de vakbondsman.

Daardoor begint iedereen met een blanco blad qua loon- en arbeidsvoorwaarden. Aan die aanpak zijn voor- en nadelen verbonden. De werknemers spelen bijvoorbeeld hun ontslagvergoeding bij het 'sluitingsfonds' niet kwijt. Nadeel is onder meer de onduidelijkheid op dit moment hoe contracten en verloning er zullen uitzien, aldus De Scheemaeker.

VanHaren, dochter van de Duitse schoenenreus Deichmann, neemt uiteindelijk 40 winkels over. De vakbondsmanverwacht dat het over 200 tot 240 jobs gaat. 'Dat is minder dan gehoopt, maar nog altijd veel beter dan niets.'

Na een heel grondige oefening heeft vanHaren uiteindelijk de beste 40 winkels gekozen uit het verkoopsnet van Brantano. De nieuwe eigenaar is ook een "financieel solide speler". De bonden zitten vrijdag nog samen met de curatoren van FNG, het failliete voormalige moederbedrijf van de Brantano-schoenenwinkels. De overige winkels zullen vermoedelijk sluiten, maar de ACV'er sluit niet uit dat her en der nog enkele winkels een overnemer krijgen.

Het overzicht van de overgenomen winkels (zoals meegedeeld door vanHaren)

- Aalst, Brusselsesteenweg 120

- Aarschot, Liersesteenweg 224

- Borsbeek, De Robianostraat 169

- Brugge Sint-Andries, Legeweg 152

- Brugge Sint-Kruis, Maalse Steenweg 251

- Deinze, Guido Gezellelaan 40H

- Eeklo, Stationsstraat 82 (Krügercomplex)

- Geraardsbergen, Astridlaan 38

- Grimbergen, Waardbeekdreef 6

- Hasselt Kuringen, Schampbergstraat 22B

- Heist-op-den-Berg, Mechelsesteenweg 121 B

- Ieper, Rijselsepoort 21 - Knokke-Heist, Vlamingstraat 79

- Kontich, Koningin Astridlaan 88

- Lede, Wichelsesteenweg 190

- Lier, Antwerpsesteenweg 499A

- Lochristi, Antwerpsesteenweg 119

- Lokeren, Zelebaan 67

- Lommel, Buitensingel 60

- Mariakerke, Staatskensstraat 2

- Mechelen, Brusselsesteenweg 439

- Mechelen, Elektriciteitsstraat 39

- Ninove, Ring Oost 6

- Olen, Shopping Park Lammerdries 4

- Oostende, Torhoutsesteenweg 667

- Oudenaarde, Retailpark N60 Westerring 45

- Overijse, Steenweg op Brussel 285

- Roeselare, Westlaan 189

- Schelle, Boomsesteenweg 37

- Sint-Joris-Winge, Gouden Kruispunt 44

- Sint-Niklaas, Puitvoetstraat 5

- Sint-Pieters-Leeuw, Bergensesteenweg 65

- Sint-Truiden, Kattestraat 7

- Stabroek, Picoplein 9

- Torhout, Noordlaan 13

- Waregem Sint-Eloois-Vijve, Gentsesteenweg 745

- Wetteren, Zuidlaan 97

- Wevelgem, Kortrijkstraat 329

- Willebroek, Denderlaan 20

- Zoersel, Rodendijk 30

VanHaren had eerder al gezegd dat het de winkels de komende maanden zal ombouwen tot vanHaren-filialen. De heropening is gepland vanaf 1 februari 2021. Hoeveel mensen er aan de slag zullen kunnen, is nog altijd niet duidelijk. De Brantano-werknemers zullen niet automatisch de overstap kunnen maken, aangezien vanHaren enkel de panden heeft overgenomen. Maar 'we staan er heel erg voor open om oud-Brantanowerknemers als nieuwe collega's in de vanHaren-familie te verwelkomen', stelt de Nederlandse keten in een persbericht. Aan welke voorwaarden dat zal zijn, is ook nog niet duidelijk. De Belgische Bie Buelens, die al voor vanHaren werkte, is aangeduid om de transformatie van de Brantano-winkels te leiden. Na de overname zal vanHaren 56 winkels hebben in België. Volgens vakbondssecretaris Sven De Scheemaeker van ACV Puls heeft deze situatie niets te maken met een klassieke overname na faillissement. Werknemers die de overstap maken, zouden een nieuw contract krijgen waarbij de anciënniteit "nul" is. 'VanHaren heronderhandelde alleen de huurcontracten, ze nemen de winkels over die ze willen', zegt de vakbondsman. Daardoor begint iedereen met een blanco blad qua loon- en arbeidsvoorwaarden. Aan die aanpak zijn voor- en nadelen verbonden. De werknemers spelen bijvoorbeeld hun ontslagvergoeding bij het 'sluitingsfonds' niet kwijt. Nadeel is onder meer de onduidelijkheid op dit moment hoe contracten en verloning er zullen uitzien, aldus De Scheemaeker.VanHaren, dochter van de Duitse schoenenreus Deichmann, neemt uiteindelijk 40 winkels over. De vakbondsmanverwacht dat het over 200 tot 240 jobs gaat. 'Dat is minder dan gehoopt, maar nog altijd veel beter dan niets.'Na een heel grondige oefening heeft vanHaren uiteindelijk de beste 40 winkels gekozen uit het verkoopsnet van Brantano. De nieuwe eigenaar is ook een "financieel solide speler". De bonden zitten vrijdag nog samen met de curatoren van FNG, het failliete voormalige moederbedrijf van de Brantano-schoenenwinkels. De overige winkels zullen vermoedelijk sluiten, maar de ACV'er sluit niet uit dat her en der nog enkele winkels een overnemer krijgen.