Vandemoortele: ‘We hebben geen beursplannen’

© Trends
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

In alle discretie groeit Vandemoortele naar een Europese leidersplaats, in bakkerijproducten en margarines en vetten. Trends sprak exclusief met de topmannen Jean Vandemoortele en Jules Noten.

In alle discretie groeit Vandemoortele naar een Europese leidersplaats, in bakkerijproducten en margarines en vetten. Trends sprak exclusief met de topmannen Jean Vandemoortele en Jules Noten.

Vorige vrijdag trok Vandemoortele voor een obligatielening naar de particuliere markt, en al die avond werd de uitgifte vervroegd afgesloten. Het mag duidelijk zijn: Vandemoortele opereert in een florerende markt. In een gesprek met Trends belichten Jean Vandemoortele, voorzitter van de raad van bestuur, en CEO Jules Noten hun strategie.

“In Europa is er een jaarlijkse groei van 2 tot 3 procent in bakkerijproducten”, zegt Jean Vandemoortele. “In Oost- en Zuid-Europa is de groeivoet iets hoger dan in West-Europa. De markt behaalt een omzet van circa acht miljard euro voor de producenten. Wij hebben ongeveer 10 procent marktaandeel in Europa. Maar in België, Frankrijk, Italië en Nederland ligt ons marktaandeel veel hoger.”

Wie mee wil groeien, moet zwaar investeren. Vorig jaar investeerde Vandemoortele 57 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit. Dit jaar komt daar nog eens 100 miljoen euro bij. En ook de volgende jaren houdt Vandemoortele een hoog investeringsritme aan. “We investeren zwaar in de capaciteitsuitbreiding van onze fabrieken. Onze fabriek in Eeklo gaat van 20.000 ton naar 40.000 ton”, zegt CEO Jules Noten. “Ook in onze andere Belgische fabrieken blijven we investeren. In Seneffe bijvoorbeeld in een automatische verpakkingslijn. Maar we investeren overal. In Frankrijk start onze nieuwe fabriek in Lyon, in Polen openen we, als alles goed gaat, volgend jaar een nieuwe fabriek.”

In België wordt vooral zwaar geïnvesteerd in automatisering. “In Eeklo werken we aan een hogere automatisatie. Een jaar geleden hadden we 245 werknemers, bij volle capaciteit van de productie gaan we naar 300 werknemers. Het aantal werknemers stijgt dus niet evenredig met de productie”, rekent Jules Noten. “België heeft enkele gekende handicaps: de hoge lonen en de energieprijzen”, zegt Jean Vandemoortele. “De federale regering doet stappen om de loonkosten te verminderen. Maar de kans is klein dat we een nieuwe fabriek in België zullen bouwen.”

Financiële munitie

Vandemoortele heeft een tweede belangrijke bron van inkomsten: de tak margarines en vetten, een activiteit in een verzadigde markt, die stabiele kasstromen genereert. De geldmiddelen uit die tweede activiteit kan Vandemoortele gebruiken voor de expansie in de bakkerijactiviteiten, of verdere consolidatie in beide industriële takken. Daarnaast werd de bankfinanciering begin dit jaar onderhandeld, waardoor Vandemoortele een kredietlijn tot 200 miljoen euro kan benutten.

En nu is er de obligatielening. Genoeg financiële munitie dus, zelfs voor de kapitaalintensieve bakkerijen. “Nee, we hebben geen beursplannen”, bevestigt Jean Vandemoortele.

Het volledige interview met Jean Vandemoortele en Jules Noten lees je deze week in Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content