Van restaurant tot expo: 5 tips voor het weekend

Een warme gloed straalt uit een gezellig hoekpand in een residentieel stukje Elsene, de potentiële voorbode van een avondje prijsplezier. Dat is niet toevallig de award van Gault&Millau die het restaurant Ötap net in de wacht heeft gesleept.

Bij Ötap werken ze in shifts, en dus zit het knusse zaakje al vol om 18.30 uuur. Een lange toog, enkele houten tafeltjes aan het stalen raam, bakstenen muren, keramiek en linnen servetten creëren een bruisende sfeer in een kader van brutalistische elegantie. Net zoals in de gerechten. Mooie producten van onder meer de bioboerderij Le Monde des Mille Couleurs in Ieper krijgen veel aandacht en worden met een hoog comfortgehalte gepresenteerd.

Na een passage bij De Vitrine startte chef Paul-Antoine Bertin als jonge snaak Ötap op in 2017. Onlangs veranderde hij zijn à-la-cartemenu naar een vast zesgangenmenu (55 euro). Zijn sharingconcept blijft onveranderd. Dat wringt. Omdat de gerechten telkens na elkaar worden ingezet en vrij klein zijn, krijgt het geheel iets afgemeten terwijl tegelijkertijd ons bord en bestek dat we horen bij te houden almaar smossiger wordt. Maar dat contrast in stijl bederft de pret niet.

Na amuses zoals een smeuïge tarama (Griekse dip van gezouten viseitjes) krijgen we een voorgerechtje van rauwe sint-jakobsvrucht, gemarineerd in een jus van kurkuma. Een beetje pit wordt meteen gezalfd door een crème van bloemkool. Een zachte, frisse opener die gevolgd wordt door kort geschroeide, met de lijn gevangen bonito. Om het product te eren serveert de chef die niet als sashimi of tartaar, maar als een dik stukje steak. Mooi, maar het snijdt niet makkelijk. De olie van vadouvan is origineel met een aangenaam zuurtje. Na een hartverwarmende uienconsommé met gevulde ui en een uitstekende vegetarische versie van XO-saus (Aziatische, pittige vissaus) komt mijn favoriet: een dampend bord bospaddenstoelen met een dot hartige sabayon, afgewerkt met koffiepoeder. De volle, aardse smaken worden gelift door crunchy hazelnoten en opgelegde korianderzaadjes voor een verrassend zuurtje. Ook het hoofdgerecht van sappige lamsbout gevuld met spinazie bekoort, met als twist de anchoïade, een sausje op basis van ansjovis en knoflook. En terwijl we smullen, wordt nog eens gezwind en met veel hartelijkheid elk glas uit een boeiende natuurwijnkaart bijgevuld.

Ötap

Albert Leemansplein 10

1050 Elsene

0472/75-47-38

www.otaprestaurant.com

Woensdag-zondag

Onze recensent reserveert anoniem en betaalt de rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content