Wereldwijd kampt 3M met een lager uitgevallen winst dan verwacht alsook een moeilijke macro-economische omgeving. In ons land zal vooral de uitfasering van PFAS (tegen 2025) gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. "In Zwijndrecht maakt PFAS 70 procent uit van de productie', weet Levi Sollie van het ABVV.

Dat cijfer doet een delegatie van het ACV dan weer vrezen dat meer dan de helft van alle jobs in Zwijndrecht kunnen verdwijnen op termijn.'Op dit moment hebben we geen concrete informatie', zegt Ruben De Backer van de christelijke vakbond. 'Midden februari zouden we normaal meer moeten weten.' Voorlopig is het ook nog afwachten hoe de wereldwijde vraag naar PFAS-houdende producten gaat evolueren.

Op 19 januari bracht Rebecca Teeters, de Amerikaanse vicepresident van 3M, een bezoek aan Zwijndrecht. Later bezocht ze een 3M-fabriek in Duitsland. De vakbonden kregen er te horen dat het bedrijf vasthoudt aan de uitfasering van producten waar PFAS aan te pas komt, en dat tegen 2025. PFAS houdt ongeveer 4 procent van de wereldwijde productie in van 3M.

Omdat de uitfasering pas voor 2025 is vastgelegd, zullen er normaal volgend jaar nog geen ontslagen vallen in ons land. 'Dat is logisch', klinkt het bij de vakbonden. 'De ontslagen komen later, wij zien de bui wel al hangen.' Ook een volledige sluiting zou in Zwijndrecht niet aan de orde zijn. Toch zijn de vakbonden sceptisch. "Als er nog maar vijf man blijft werken, dan is de fabriek officieel niet gesloten'.

Wereldwijd kampt 3M met een lager uitgevallen winst dan verwacht alsook een moeilijke macro-economische omgeving. In ons land zal vooral de uitfasering van PFAS (tegen 2025) gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. "In Zwijndrecht maakt PFAS 70 procent uit van de productie', weet Levi Sollie van het ABVV. Dat cijfer doet een delegatie van het ACV dan weer vrezen dat meer dan de helft van alle jobs in Zwijndrecht kunnen verdwijnen op termijn.'Op dit moment hebben we geen concrete informatie', zegt Ruben De Backer van de christelijke vakbond. 'Midden februari zouden we normaal meer moeten weten.' Voorlopig is het ook nog afwachten hoe de wereldwijde vraag naar PFAS-houdende producten gaat evolueren. Op 19 januari bracht Rebecca Teeters, de Amerikaanse vicepresident van 3M, een bezoek aan Zwijndrecht. Later bezocht ze een 3M-fabriek in Duitsland. De vakbonden kregen er te horen dat het bedrijf vasthoudt aan de uitfasering van producten waar PFAS aan te pas komt, en dat tegen 2025. PFAS houdt ongeveer 4 procent van de wereldwijde productie in van 3M. Omdat de uitfasering pas voor 2025 is vastgelegd, zullen er normaal volgend jaar nog geen ontslagen vallen in ons land. 'Dat is logisch', klinkt het bij de vakbonden. 'De ontslagen komen later, wij zien de bui wel al hangen.' Ook een volledige sluiting zou in Zwijndrecht niet aan de orde zijn. Toch zijn de vakbonden sceptisch. "Als er nog maar vijf man blijft werken, dan is de fabriek officieel niet gesloten'.