Vakbonden reageren op ontslagronde ING: ‘Wij willen tewerkstellingsakkoorden’
De vakbonden reageren verontwaardigd op de herstructureringsplannen van ING. De grootbank heeft op een ondernemingsraad laten weten dat er de komende vijf jaar 3.500 jobs gaan verdwijnen in België. De vakbonden plannen een staking op vrijdag 7 oktober.
“ING, shame on you”
Ook LBC-NVK-secretaris Herman Vanderhaegen heeft zijn ongenoegen al geuit: “ING, shame on you”. Volgens hem wil de grootbank enkel en alleen maar de winst optimaliseren “omdat de aandeelhouders een onverzadigbare drang hebben om altijd maar meer dividenden te ontvangen.””De laatste vijf jaar heeft ING 7 miljard uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vandaag betaalt het personeel de factuur. Dat is onaanvaardbaar”, stelde hij eerder al.
De vakbond vraagt bovendien om voor de periode 2017-2018 tewerstellingsakkoorden af te sluiten die extra banen garanderen.
“Het bedrijfsleven heeft een indexsprong en flinke lastenverlagingen cadeau gekregen”, zegt Stefaan Decock, algemeen secretaris van de LBC-NVK. “In ruil hiervoor eisen we nu dat er voor 2017-2018 tewerkstellingsakkoorden worden afgesloten die 3 procent extra jobs garanderen. Als de werkgevers geen jobcreatie willen garanderen, zijn bijkomende lastenverlagingen uitgesloten.”
Hij haalt onder meer de ontslagrondes bij Douwe Egberts en Caterpillar om zijn betoog kracht bij te zetten. “Zonder stevige bijsturingen zal het tij niet keren”, klinkt het. De vakbond dringt dan ook aan op een koppeling tussen de lastenverlagingen en een gegarandeerde groei van de tewerkstelling”. Het voorstel van 3 procent tewerstellingsgarantie komt neer op ongeveer 93.000 banen in twee jaar.
“Door de extra banen zal ook onze sociale zekerheid meer inkomsten ontvangen. Het zal een verdere trieste klopjacht op uitkeringstrekkers overbodig maken en zal ook duizenden mensen meer koopkracht geven: allemaal elementen die de economie kunnen doen aantrekken”, aldus Decock.
“Slag in gezicht van het personeel”
“Dit is een regelrechte slag in het gezicht van het personeel dat zich dagelijks inzet voor het winstgevende bedrijf dat ING is.” Zo reageert Maarten Dedeyne, nationaal verantwoordelijke voor de liberale vakbond ACLVB, op de aangekondigde herstructurering bij ING.
Hij is vooral verrast door het hoge aantal naakte ontslagen (tot 1.700 van de in totaal 3.500 bedreigde banen). “Vijftig procent naakte ontslagen, ondanks een traditie van goed sociaal overleg bij ING”, klinkt het.
“De afgelopen jaren heeft ACLVB zich steeds bereid getoond om mee na te denken over een personeelsbeleid dat de continuïteit van de bank moest ondersteunen. Daarbij heeft het personeel van ING reeds in het verleden loonmatiging en afvloeiingen geaccepteerd”, klinkt het. ACLVB zal zich op 4 oktober beraden over de standpunten die zij in dit dossier zal innemen.
“Dit is ongezien”
“Ik ben al 25 jaar syndicaal actief in de financiële sector en dit is voor mij ongezien”, stelde Pia Desmet van de socialistische bediendebond BBTK.
“We hadden wel een zware aankondiging verwacht, maar tot vanochtend hoopte ik dat het toch niet zo’n vaart zou lopen”, aldus nog de vakbondsvrouw. De directie legt de link met de digitalisering en de toestand op de financiële markten, “maar voor ons is dit duidelijk een kostenbesparing”, voegt ze nog toe.
Bij de Franstalige socialistische bediendebond wijst men op het gebrek aan sociaal overleg. “Onaanvaardbaar”, zegt Pierre Merveille (SETCa) daarover. “We gaan ons in gemeenschappelijk vakbondsfront beraden over acties.
Dinsdag, woensdag en donderdag zijn er ondernemingsraden gepland, voor de opstart van de informatie- en consultatiefase die voorzien is in de wet-Renault. Volgens een vakbondsbron zou premier Charles Michel de vakbondsvertegenwoordigers maandagnamiddag ontmoeten.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij ING heeft ondertussen opgeroepen om het werk neer te leggen. Voor vrijdag 7 oktober is een staking gepland. Dat heeft Nicolas Dinsart van de socialistische bediendebond aangekondigd na vakbondsoverleg. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier