Maandagochtend wilden de vakbonden de open brief aan De Clerck overhandigen op de hoofdzetel van Proximus in Brussel. Het was Hans De Doncker, directeur 'labour relations', die het document in ontvangst kwam nemen. De vakbonden zijn misnoegd na de plotse aankondiging van Leroy dat ze op 1 december de overstap maakt naar KPN. Dat terwijl ze in januari van dit jaar een transformatieplan lanceerde waarbij 1.900 banen verdwijnen. Daarover lopen sinds juni moeizame onderhandelingen.

'We weten na negen maanden nog altijd niet in detail waarover het transformatieplan gaat', zegt Ben Coremans van de christelijke vakbond ACV. 'We weten alleen in grote lijnen dat ze 1.900 mensen wil doen vertrekken en 1.250 IT'ers wil aannemen. (...) Alle werknemers leven in onzekerheid. Het vertrek bevestigt ons dat de juiste intentie voor het transformatieplan er niet is. We hadden al een aanvoelen dat ze een puinhoop zocht bij Proximus. Dat gevoel wordt versterkt.'

Vraag is nu hoe het verder moet met de onderhandelingen over de herstructurering. Coremans zegt dat hij niet wil vluchten van de onderhandelingen. 'Maar dat wil niet zeggen dat we zullen aanvaarden wat op tafel ligt.' Zijn collega Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD wil eerst het antwoord op de open brief afwachten. 'We verwachten dat de voorzitter naar een concrete oplossing zoekt', zegt hij. 'Het sociaal overleg lijkt moeilijk vol te houden op deze manier.'

Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stelt zich vragen bij de overstap van CEO Dominique Leroy van Proximus naar KPN. 'Ik zeg het niet vaak, maar als het over de overstap naar de concurrentie gaat, heeft de vakbond een punt', zegt Rutten maandag op twitter.

Loonplafond

Na het aangekondigde vertrek van Dominique Leroy bij Proximus, pleitte de voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck, er zondag voor het loonplafond aan te passen, omdat dat een handicap zou vormen bij de zoektocht naar een opvolger.

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is het debat over het loonplafond voor de CEO's van overheidsbedrijven onzinnig, omdat het plafond nooit heeft belet goede kandidaten te vinden voor de NMBS en Proximus. Dat verklaarde Crombez, die deel uitmaakte van de regering-Di Rupo die de plafonnering indertijd invoerde, maandag in De Ochtend op Radio 1.

De raad van bestuur moet werken volgens de regels die de aandeelhouders bepalen, dus volgens de wetten van het parlement, aldus Crombez, die benadrukt dat overheidsbedrijven het voorbeeld moeten blijven geven. De discussie moet voor hem dan ook niet gaan over het loonplafond, maar over de kostprijs van telecom en over de noodzakelijke investeringen in de toekomst.

Maandagochtend wilden de vakbonden de open brief aan De Clerck overhandigen op de hoofdzetel van Proximus in Brussel. Het was Hans De Doncker, directeur 'labour relations', die het document in ontvangst kwam nemen. De vakbonden zijn misnoegd na de plotse aankondiging van Leroy dat ze op 1 december de overstap maakt naar KPN. Dat terwijl ze in januari van dit jaar een transformatieplan lanceerde waarbij 1.900 banen verdwijnen. Daarover lopen sinds juni moeizame onderhandelingen.'We weten na negen maanden nog altijd niet in detail waarover het transformatieplan gaat', zegt Ben Coremans van de christelijke vakbond ACV. 'We weten alleen in grote lijnen dat ze 1.900 mensen wil doen vertrekken en 1.250 IT'ers wil aannemen. (...) Alle werknemers leven in onzekerheid. Het vertrek bevestigt ons dat de juiste intentie voor het transformatieplan er niet is. We hadden al een aanvoelen dat ze een puinhoop zocht bij Proximus. Dat gevoel wordt versterkt.'Vraag is nu hoe het verder moet met de onderhandelingen over de herstructurering. Coremans zegt dat hij niet wil vluchten van de onderhandelingen. 'Maar dat wil niet zeggen dat we zullen aanvaarden wat op tafel ligt.' Zijn collega Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD wil eerst het antwoord op de open brief afwachten. 'We verwachten dat de voorzitter naar een concrete oplossing zoekt', zegt hij. 'Het sociaal overleg lijkt moeilijk vol te houden op deze manier.'Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten stelt zich vragen bij de overstap van CEO Dominique Leroy van Proximus naar KPN. 'Ik zeg het niet vaak, maar als het over de overstap naar de concurrentie gaat, heeft de vakbond een punt', zegt Rutten maandag op twitter.Na het aangekondigde vertrek van Dominique Leroy bij Proximus, pleitte de voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck, er zondag voor het loonplafond aan te passen, omdat dat een handicap zou vormen bij de zoektocht naar een opvolger.Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is het debat over het loonplafond voor de CEO's van overheidsbedrijven onzinnig, omdat het plafond nooit heeft belet goede kandidaten te vinden voor de NMBS en Proximus. Dat verklaarde Crombez, die deel uitmaakte van de regering-Di Rupo die de plafonnering indertijd invoerde, maandag in De Ochtend op Radio 1.De raad van bestuur moet werken volgens de regels die de aandeelhouders bepalen, dus volgens de wetten van het parlement, aldus Crombez, die benadrukt dat overheidsbedrijven het voorbeeld moeten blijven geven. De discussie moet voor hem dan ook niet gaan over het loonplafond, maar over de kostprijs van telecom en over de noodzakelijke investeringen in de toekomst.