Vakbonden en directie Aviapartner bereiken voorakkoord

Een solidariteitsactie van vakbonden met het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner, Brussels Airport, 30 oktober 2018 © BELGA

Na zes dagen van staking hebben de vakbonden en de directie van bagageafhandelaar Aviapartner woensdagochtend een voorakkoord bereikt. De voorstellen worden woensdag door de vakbondsafgevaardigden besproken met de werknemers.

Het voorakkoord dat de vakbonden en de directie van baggageafhandelaar Aviapartner afsloten, werd om 11 uur aan de werknemers gepresenteerd en niet om 6 uur zoals eerder gemeld. Dat laat de christelijke vakbond ACV Transcom weten. Intussen zouden de eerste mensen al het werk hebben hervat.

Het voorakkoord dat woensdag om iets voor 5 uur bereikt werd na een marathononderhandeling, maakt een einde aan zes dagen van staking. Afhandelaar Aviapartner start geleidelijk aan zijn diensten weer op.

Omstreeks 11 uur namen de werknemers de tijd om het voorakkoord te bespreken. Transportbond BTB-ABVV maakte in een persbericht bekend dat hierin een verhoging van het aantal contracten is opgenomen. Dat was de voornaamste eis van de vakbonden, want zo komen er ploegen van vijf personen om de vliegtuigen te laden en te lossen en krijgen interim-arbeiders een Aviapartner-contract.

Er werden ook punten afgedwongen die de organisatie binnen Aviapartner moeten verbeteren. In de eerste plaats wordt de personeelsdienst versterkt, zodat de lonen correct uitbetaald worden.

Daarnaast zullen leden van de raad van bestuur toezien op de uitvoering van het akkoord en dat moet tot meer vertrouwen leiden. “Deze staking had vermeden kunnen worden indien het management geluisterd had naar de noodkreten van het personeel. Uiteindelijk moest de grote baas Clive Hopkins orde op zaken stellen langs werkgeverszijde om uit de impasse te geraken. Het Belgisch management draagt een grote verantwoordelijkheid voor deze staking”, stelt Sandra Langenus van BTB-ABVV uit.

‘Het is een evenwichtig akkoord. We hebben het aan de délégués voorgelegd en zij zullen dit nu verdedigen op de werkvloer. Iedereen heeft hard zijn best gedaan om na zes stakingsdagen dit voorakkoord af te sluiten’, vertelde Bjorn Vanden Eynde van de christelijke vakbond ACV Transcom eerder in een persbericht. ‘De solidariteitsactie van dinsdag heeft een verschil gemaakt. Het heeft ons een hart onder de riem gestoken en gemotiveerd om door te gaan.’

Over de inhoud van het voorakkoord willen de vakbonden nog niet uitweiden. Ze wachten de goedkeuring van de mensen op de werkvloer af. De afgelopen dagen werd het wel al duidelijk dat nieuwe vaste contracten, een verhoging van de bezetting van de ploegen en investeringen in materiaal prioritair waren.

Woensdag nog 100-tal vluchten geannuleerd

Op Brussels Airport zijn door de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner op woensdag nog een honderdtal van de 620 vluchten geannuleerd. Dat zegt woordvoerster van de luchthaven Anke Fransen.

Passagiers kunnen best checken of hun vlucht doorgaat en als ze vragen hebben contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij. Ze volgen best het advies van die laatste op, om te bepalen of ze al dan niet naar de luchthaven moeten komen. De maatschappijen hebben immers elk hun eigen plan om hun passagiers te helpen. Ondertussen wordt het voorakkoord dat de vakbonden en de directie van baggageafhandelaar Aviapartner hebben afsloten om 11 uur aan de werknemers gepresenteerd. Het akkoord werd iets voor 5 uur bereikt na een marathononderhandeling en maakt een einde aan zes dagen van staking. Volgens de bonden hebben de eerste mensen al het werk hervat. Wat betreft de mensen die door de staking hun bagage moesten achterlaten, daar raadt Brussels Airport aan om niet naar de luchthaven te komen tot ze bericht hebben gekregen dat ze die kunnen ophalen. In totaal gaat het om 1.500 stuks bagage die passagiers donderdag en vrijdag moesten achterlaten en die sindsdien geblokkeerd zitten op de luchthaven.

Partner Content